ČIŠĆENJE DOMA

2 PRINCIPA POSPREMANJA KUĆE PO MARI KONDO: Ona tvrdi da dom očišćen na ovaj načim menja život na bolje!

Može li čišćenje vašeg doma čudesno promeniti vaš život? Japanski stručnjak za sređivanje Mari Kondo obećava: ako ste spremni za velike promene, rezultat čišćenja biće pravo čudo

Enterijer
19:18h Autor:
2 PRINCIPA POSPREMANJA KUĆE PO MARI KONDO: Ona tvrdi da dom očišćen na ovaj načim menja život na bolje!
Foto: Shutterstock

Za dušu i telu je lekovita čista i raspremljena kuća. To mogu da osete samo one osobe koje imaju naviku da svoj dom drže urednim.

Bacanje ili darivanje od viška stvari, oslobađa čoveka! Raspremljen i slobodan dom, čini da se čovek oseća veselo i slobodno.

Japanski stručnjak za uređenje doma Mari Kondo je napisala knjigu o sređivanju kuće, klasifikaciji stvari, odbacivanju suvišnog koja je 2014. godine proglašena za knjigu godine. Objavljena je 13 puta i prodata u 2 miliona primeraka.

Zašto vam nabrajamo ove brojke? Zato da shvatite koliko ljudi znaju da čista kuća menja život.

2 ključna pravila za sređivanje doma Mari Kondo:

1. Samo one stvari koje srce ispunjavaju radošću treba zadržati - sve ono što vam se ne dopada -bacite, pa makar bilo vredno čitavo bogatstvo!

2. Čistite stvari prema kategorijama! Na primer: jedan dan raspremate samo obuću. Bacate što treba baciti, poklanjate što je za poklanjanje. Raspoređujete po sezoni ono što se nosi i ono što čeka narednu sezonu. Drugi dan raspremate samo odeću. Treći dan samo knjige i td.

4 koraka čišćenja doma prema Mari Kondo:

1. Razmislite kako želite da živite, šta je za vas idealan život?

2. Skupite stvari istog tipa ispred sebe na pod. Na primer, obuću. Raspremajte stvari po tipovima, nikako da raspremate sobu po sobu.

3. Na primre: uzmite jedan par čizama i zapitajte se da li su funkcionalne? Da li mogu da posluže ove sezone? Da li su udobne? Da li volite da ih nosite? AKo su odgovori DA, zadržite ih. Ako su čizme "odslužile svoje" - bacite ih.

4. Sortirane stvari vratite na mesto. Morate naći pogodno mesto za te stvari. Tako ćete znati da je sada obuća sortirana i na mestu.

Nemojte da se dvoumite da li da bacite stvari koje vam nisu potrebne. Ako nešto ne koristite duže od godinu dana, morate da se oslobodite tih stvari! Ne morate da ih bacate - poklonite ih.

Ne ostavljajte stvari koje će vam zatrebati "jednog dana"! Kondo smatra da vam te stvari NIKAD NEĆE ZATREBATI!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs