oskar de la renta

OVAKO JE ŽIVEO ČOVEK KOJI JE OBLAČIO PRVE DAME AMERIKE: Imao je dom kao iz časopisa, živeo kao gospodin do zadnjeg dana!

Oskar Aristides Renta Fialo svetu je poznatiji kao Oskar de la Renta.

Moda
11:49h Autor:
OVAKO JE ŽIVEO ČOVEK KOJI JE OBLAČIO PRVE DAME AMERIKE: Imao je dom kao iz časopisa, živeo kao gospodin do zadnjeg dana!
Foto: Profimedia

Oskar de la Renta je rođen je 22. jula 1932. godine u Dominikanskoj Republici.

Kada je napunio 18 godina preselio se u Španiju na studije slikarstva, a u slobodno vreme zarađivao je crtajući modne crteže za novine i modne kuće.Prva ih je primetila Frančeska Lodž, supruga američkog ambasadora u Španiji, i zamolila ga da dizajnira haljinu za njenu ćerku.

Oskar je zatim krenuo na praksu kod slavnog španskog dizajnera Kristobala Balensijage kojeg je čitav život smatrao svojim mentorom, a 1961. godine preselio se u Pariz i postao asistent Antonija del Kastilja, tadašnjeg glavnog dizajnera modne kuće Lanvin.

Ubrzo de njegov talenat primetila Džeki Kenedi koju je savetaovao i oblačio do kraja života, a kasnije se profilisao i kao kao 'kućni' dizajner svih prvih dama Sjedinjenih Američkih Država. Kako su godine odmicale, njegova popularnost sve je više rasla pa je tako postao omiljeno dizajnersko ime damama koje su se pojavljivale na crvenom tepihu.

Ni jedna dodela Oskara ili filmski festival u Kanu nije prošao bez njegovih kreacija, a posebno su tražene njegove romantične venčanice. Tako se i Amal Kluni za svog supruga Džordža udala u njegovoj raskošnoj venčanici napravljenoj od najkvalitetnije bele čipke.

Žena mora biti zaljubljena u odeću koju nosi, govorio je Oskar i upravo taj citat sažima njegovu modnu i dizajnersku filozofiju.

Slavni dizajner preminuo je 20. oktobra 2014. godine.

Ono što njega čini velikanom kakvim ga smatraju je prefinjenost i manir koji su obožavali ljudi i iz umetničkih krugova, pa je smatran za jednog od najvećih gospodina iz sveta umetnosti. Ana Vintur mu je do kraja života bila zahvalna na prijateljstvu, pa je nakon njegove smrti objavila pismo posvećeno svom prijatelju u magazinu Vog.

Oskar je živeo u Njujorku i u Konektiketu sa svojom suprugom Fransoa de Langlad, bivšom urednicom francuskog Voga, sa kojom je bio u braku od 1966. do 1983. godine kada je ona tragično preminula od raka. Nakon njene smerti, Oskar je usvojio dečaka iz Dominikanske republike kojem je dao ime Mozes.

Sedam godina nakon smrti voljene supruge, Oskar je upoznao i oženio Anet Engelhart, sa kojom je bio sve do svoje smrti.

Oskar je pored mode mnogo vremena uložio u svoje domove. Od stana u Njujorku, do velelepne kuće u Konetiketu, kao i kuće za odmor u Dominikanskoj republici,mestu Punta Kana.

De la Renta je saznao da boluje od kancera 2006. godine. Godinu dana kasnije pojavio se na CFDA modnom događaju, gde je kao počasni gost izašao na binu i rekao:

- Da, ima rak. Trenutno sam dobro. Jedina realnost u životu je ta da smo rođeni i da ćemo umreti. Uvek mislimo da ćemo živeti večno. Umiranje je aspekt koji nikada nećemo u potpunosti prihvatiti. Jedina dobra strana moje bolesti je to što me je naterala da vrednujem svaki dan svog života.

Oskar de la Renta je umro 20.oktobra 2014. godine u svom domu u Kentu u 82. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs