KAKVE SU NAM MISLI, TAKAV NAM JE ŽIVOT

PSIHOLOG BUKOVSKI: Suštinski uzrok svih bolesti su negativne emocije! Evo šta se događa telu kad smo loše raspoloženi!

Povedite računa o svojim emocijama...

Zanimljivosti
19:45h Autor:
PSIHOLOG BUKOVSKI: Suštinski uzrok svih bolesti su negativne emocije! Evo šta se događa telu kad smo loše raspoloženi!
Foto: Shutterstock

Naše emocije u velikoj meri određuju zdravlje organizma. Psiholog Elena Bukovski objašnjava kakve se promene i procesi događaju u organizmu kada razmišljamo negativno.

Jedno istraživanje je pokazlo da pesimistični pacijenti imaju manju verovatnoću da će preživeti i oporaviti se posle teže operacije od onih koji žele da žive. Oni sa pozitivnim mislima uspevaju da se izvuku i iz najkritičnijih situacija, zaključak je studije. Misli imaju veliku moć, zato ih pametno koristite.

Evo zašto negativan stav ubija više nego bilo koja bolest:

Kada se osoba suočava sa teškom bolešću, ukoliko se fokusira na bolest i predviđanje lošeg ishoda, počeće da se oseća malaksalo, iscrpljeno i bolest će napredovati. Umesto toga, ako počne da rešava svoje strahove i pozabavi se stavom, automatski će početi da se oseća bolje i snažnije.

"Verovatno ćete pomisliti kako je lako reći, ali mnogo teže spovesti u delo pozitivne misli kada se čovek nađe u teškoj situaciji, ali i mali napor je početak i imaće pozitivan efekat. Niko ne kaže da je to lak put, ka tom cilju se ide postepeno, korak po korak", kaže Elena Bukovska.

Strah žene da neće naći "onog pravog" i stalno razmišljanje o tome će verovato rezultitrati da ona zaista i ostane sama dugo. Fokusiranje na rešenje, a ne na problem, u tome je ključ uspeha.

Erik From je jednom rekao: "Mi smo ono u šta sami verujemo, a ne ono u šta nas drugi ubeđuju"

"Ukoliko verujete da vam je dobro tako će i biti. Ovo nisu samo prazne reči, istinitost ove tvrdnje je dokazana mnogo puta raznim istraživanjima".

Sloboda, Devojka, sreća, Suncokret, šešir
foto: Shutterstock

Negativne misli mogu da izazovu ili pogoršaju somatske bolesti. Kad je osoba pod stresom, prvi na udaru su srce i želudac. Loše raspoloženje na njih ostavlja najveće posledice. Usled stresa, mišići se grče, smanjuje se dotok kiseonika u mozak. Ubrzava se puls, a sve ovo može ostaviti ozbiljne posledice na srce.

Dobra vest je da se od negativnih misli i stresa možemo osloboditi, a Emili preporučuje meditaciju kao najefikasniji vid lečenja.

Da biste se uverili u istinitost ovih tvrdnji izvedite ovaj eksperiment. U svom domu možete da istražite kako negativne misli u trenutku utiču i na telo.

Sedite i zatvorite oči, a zatim zamislite neku neprijatnu scenu, poput svađe sa majkom, partnerom ili decom. Posmatrajte kako se disanje, puls i otkucaju srca ubrzavaju.

Nakon toga ponovo zauzmite udoban položaj, ali ovog puta zamislite mesto na kojem se osećate lepo ili se mislima vratite u period kada ste bili najsrećniji. Primetićete kako se celo telo i mišići opuštaju, a vama se pojavljuje osmeh na licu.

Ako ovaj mali eksperiment može da izazove ovakve promene u organizmu, zamilsite kroz kakav napor prolazi telo kada se izlažete pravom stresu i konstantnom negativnom razmišljanju.

"Izlazak iz začaranog kruga lošeg rasploženja i anksioznosti nije ni malo lak posao, ali ako svakog dana naterate sebe da pomislite na nešto lepo i sve gledate iz pozitivnog ugla, za nekoliko dana to će postati vaša navika, a to vodi ka srećnijem životu", zaključuje Emili.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs