ZDRAV IZBOR

OVE NAMIRNICE MOGU DA REGULIŠU KRVNI PRITISAK: Jedite ih redovno i smanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja!

Umanjite rizik od hipertenzije uz pomoć hrane

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Način na koji se hranimo se odražava na naše zdravlje. Lekari naglašavaju da ovih 5 namirnica povoljno deluje na organizam, a postoje naznake i da mogu da snize povišen krvni pritisak.

 

Ako želite da smanjite rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, ovu hranu uvrstite u ishranu:

 

Citrusi

 

Limun, pomorandža i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide.

 

Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Losos

 

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

 

Semenke bundeve

 

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska.

 

U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

 

Pasulj i sočivo

 

Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

 

Pistaći 

 

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistaće. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...