Da li ste znali?

Jedite ih što više: Za ove semenke se veruje da pomažu kod mnogih bolesti!

Odličan su izbor za grickanje, a u medicinske svrhe koriste se već hiljadama godina
Medicina
06:52h Autor:
Jedite ih što više: Za ove semenke se veruje da pomažu kod mnogih bolesti!
Foto: Shutterstock

Semenke bundeve u medicinske svrhe koriste se već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti koje imaju semenke bundeve i zašto ih treba jesti umesto nezdravih grickalica.

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da semenke bundeve sadrže jedinjenja koje se uspešno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23 odsto manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako efikasnim pokazale su se i semenke suncokreta.

Jedan krastavac svaki dan: Čini čuda za lepotu i zdravlje!

Dobre za zdravlje prostate

Ulje semenki bundeve koristi se za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu toplotne nalete, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13 odsto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Tibetanski monasi su ih koristili pre 2.000 godina: Recepture za dugovečnost!

Štite od dijabetesa

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Kopriva čini čuda za zdravlje i lepotu: Jedna biljka, mnogo čudesnih primena!

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, materije koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko 5 g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Sprečite oticanje nogu: Spas je u ovom domaćem napitku! (RECEPT)

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle od tome da redovno počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrednosti cinka.

OVDE preuzmite recepte za 10 najukusnijih jela sa bundevom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs