Pročitajte

Svemoćni limun: 39 načina na koje može da vam olakša život!

Upotreba limuna je raznolika i kada pročitate ovu listu koristi, poželećete da ga uvek imate u svojoj kuhinji
Lepi & Zdravi
15:48h Autor:
Svemoćni limun: 39 načina na koje može da vam olakša život!
Foto: Shutterstock

Većina ljudi je upoznata sa tradicionalnom upotrebom limuna za ublažavanje bolova u grlu i dodavanje citrusnog ukusa jelima. Ipak, upotreba limuna je raznolika i kada pročitate ovu listu koristi limuna, poželećete uvek da ga imate u svojoj kuhinji.

Saznajte na kojih 39 načina limun može da vam olakša život:

Svemoćna soda bikarbona: 12 super trikova koje svaka žena treba da zna!

1. Osvežava hladnjak

Neprijatan miris iz hladnjaka vrlo lako možete ukloniti pomoću limuna. Nakvasite sunđer u limunov sok i stavite ga u hladnjak na nekoliko sati. Iz hladnjaka uklonite sve što vam je sumnjivog roka trajanja i što bi moglo uzrokovati neprijatan miris.

2. Visok krvni pritisak

Limun sadrži kalijum koji može pomoći u kontrolisanju krvnog pritiska.

3. Vraća boju povrću

4. Mentalno zdravlje

Voda sa limunom može popraviti raspoloženje i ublažiti simptome depresije i stresa. Limun će vas brzo osvežiti i povećati nivo energije.

5. Kuhinjske radne površine

Ako radne površine imaju neprijatan miris zbog rezanja luka ili pripremanja ribe, dobro ih istrljajte polovinom limuna.

Namažite med i cimet na hleb i jedite svaki dan: Evo zašto!

6. Problemi sa disanjem

Limun može da razrediti sluz koju iskašljavate, može vam pomoći da dišete lakše i može pomoći osobama koje pate od astme.

7. Artritis i reuma

Limun je diuretik, što znači da pospešuje proizvodnju urina i na taj način pomaže u smanjenju upale tako da ispire toksine i bakterije dok istovremeno ublažava simptome artritisa i reume.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

8. Prevencija bubrežnih kamenaca

Svakodnevna konzumacija limuna ili vode sa limunom može podstaknuti proizvodnju urinarnih citrata, hemijskih spojeva koji pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca.

9. Borba protiv insekata

Ne morate koristiti insekticide kako biste ove napasti držali dalje od svoje kuhinje. Jednostavno je premažite limunom. Prvo premažite ručke od vrata i prozora, zatim sok od limuna iscedite u svaki deo kuhinje gde ste primetili da se nakupljaju insekti. Rasporedite tanke kriške limuna unutar kuhinje kako biste sprečili dolazak insekata.

Pomešajte limun i sodu bikarbonu: Moćna kombinacija spasava život! (RECEPT)

10. Prevencija prevremenih znakova starenja

Limun može smanjiti proizvodnju slobodnih radikala koji su zaslužni za starenje kože i kožna oštećenja. Voda sa limunom ne sadrži nimalo kalorija i ima odlična svojstva.

11. Pranje voća i povrća

Nikada ne možete znati koje se vrste pesticida i prljavštine mogu nalaziti na vašem omiljenom voću i povrću. U bočicu za špricanje iscedite jednu kašiku limuna i pomešajte sa vodom. Njome pošpricajte voće i povrće.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

12. Infekcije

Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima voda sa limunom može pobediti infekcije grla. Ako grgljanje slane vode nije nešto što volite, probajte grgljati vodu sa limunom.

13. Uklanjanje neprijatnog mirisa

Ako smeće počinje da otpušta neprijatan miris, možete koristiti limun da ga uklonite. Sačuvajte ostatke limuna i pomorandže, i stavite ih ispod vrećice od smeća. To ponovite svakih nekoliko nedelja.

14. Pročišćava krv

15. Zelena salata

Nemojte baciti delove zelene salate koji nisu hrskavi. U vodu stavite malo limunovog soka, potom dodajte zelenu salatu i stavite u hladnjak na sat vremena. Dobro osušite listove zelene salate pre nego što ćete ih koristiti.

16. Zdravlje usne duplje

Sok od limuna može zaustaviti krvarenje desni i ublažiti bolove zuba.

17. Tamne fleke na koži

Kako biste posvetleli tamne fleke na koži, stavite limunov sok direktno na taj deo kože. Pustite da stoji 15 minuta, potom isperite. Ovo je siguran i efikasan način da posvetlite tamne fleke na koži.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

18. Pramenovi

Za svetliju kosu pomešajte 1/4 soka od limuna i 3/4 vode. Njome isperite kosu i pustite da se kosa osuši. Ako želite do rezultata doći što pre, ovo ponavljajte jednom dnevno u razdoblju od nedelju dana.

19. Jača nokte

Pomešajte sok od 1/2 limuna sa 1 šoljicom tople vode i umočite prste oko 5 minuta. Koricom limuna istrljajte nokte.

20. Lice

Mitesere možete ukloniti sokom od limuna. Lice možete svakodnevno prati vodom sa limunom. Vaš ten će se popraviti već nakon nekoliko dana.

21. Dah

Pomešajte vodu sa malo limunovog soka i njome isperite usnu duplju. Citrusna kiselina će uravnotežiti pH vrednosti u ustima i uništiti bakterije koje uzrokuju neprijatan zadah. Nakon nekoliko minuta usta isperite običnom vodom jer limun može oštetiti zubnu gleđ.

22. Perut

Teme izmasirajte sa 2 kašike soka od limuna i isperite vodom. Potom pomešajte 1 kašiku soka od limuna sa 1 šoljicom vode i njome isperite celu kosu. Ponavljajte svakodnevno dok perut ne nestane.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

23. Uklanjanje mrlja na mermeru

Mrlje na mermeru se ponekad teško uklanjaju. Presecite limun na pola i njime istrljajte mermer. No, nemojte ovo raditi često jer kiselina može oštetiti mermer. Svakako mermer isperite običnom vodom nakon što ste ga istrljali limunom.

24. Uklanjanje mrlja sa prstiju

Sok od limuna može ukloniti mrlje na prstima. Prste dobro natrljajte limunom i potom isperite toplom vodom i sapunom. Ponavljajte dok ne uklonite sve mrlje.

25. Grubi i suvi laktovi

Za mekanu i glatku kožu na laktovima su najbolji limuni. Pomešajte sodu bikarbonu i limunov sok, potom smesom dobro istrljajte laktove. Isperite i namažite maslinovim uljem.

26. Glavobolje

Limunov sok pomešan sa nekoliko kašičica vrućeg čaja je odličan za mamurluk ili glavobolju. Biće jednako efikasan kao i tablete protiv bolova.

27. Groznica i temperatura

Groznica i temperatura mogu biti uzrokovane raznim stanjima, a limun je efikasno rešenje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

28. Difterija

Limunov sok ima moćna antiseptička svojstva i može pospešiti rad probavnog sistema. Uzmite 1 kašičicu limunovog soka svaki dan u isto vreme.

29. Vaginalna higijena

Limunov sok razređen sa vodom je siguran i efikasan način održavanja vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, limun neće uzrokovati iritacije vaginalne flore.

30. Moljci

U ormaru možete držati kriške limuna koje će odbijati moljce, a ostaviće ugodan i osvežavajući miris.

31. Probavni sistem

Probavne smetnje su jedna od najčešćih tegoba, a topla voda sa limunom je rešenje za gotovo sve probavne tegobe. Limunov sok će pročistiti krv, smanjiti rizik od nastanka zatvora, eliminisati toksine iz tela i ubrzati rad probavnog sistema.

32. Dezinfekcija ogrebotina i posekotina

Zaustavite krvarenje i dezinfikujte male rane pomoću limunovog soka. Možete umočiti gazu u limunov sok i čvrsto je držati na povređenom području.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

33. Uklanjanje bradavica

Probali ste raznim načinima da uklonite bradavice, ali ništa nije uspelo? Idući put na bradavicu stavite pamučnu vaticu umočenu u sok od limuna. Postupak ponavljajte nekoliko dana dok citrusna kiselina u potpunosti ne ukloni bradavicu.

34. Izbeljivanje osetljive tkanine

Izbegavajte hemijske izbeljivače kada možete tkaninu da izbelite sokom od limuna. Nakvasite tkaninu sesom soka od limuna i sode bikarbone i pustite da stoji barem 30 minuta pre pranja.

35. Čišćenje nakita

Potamneli nakit možete očistiti smesom limuna ili soli (ili soda bikarbona). Napravite pastu i ostavite nakit u njoj oko 5 minuta. Potom operite toplom vodom, isperite i osušite. Istu smesu možete koristiti za čišćenje sudopere i uklanjanje kamenca.

36. Pranje rublja

Za još čistije rublje, dodajte 1 šolju soka od limuna u mašinu tokom pranja. Limun će pomoći u uklanjanju mrlja sa odeće, a vaša odeća će biti prijatnog mirisa.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

37. Uklanjanje buđi sa odeće

Limun utrljajte na mrlju, pustite da se suši na suncu i ponavljajte dok mrlja potpuno ne nestane.

38. Uklanjanje mirisa dima

Ako se grejete na drva, vaš dom možda ima neprijatan miris od dimu. Na plamen stavite koru limuna kako biste sprečili neprijatne mirise.

39. Ublažavanje simptoma astme

Kako biste pospešili celokupne prehrambene navike i podstakli detoksikaciju tela, ali i ublažili simptome astme, uzmite 2 kašike limunovog soka pre i posle jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs