obavezno pročitajte

5 dobrih masnoća koje treba uvesti u ishranu: Najbolje za zdravlje!

Namirnice gajene bez pesticida i drugih štetnih sastojaka imaju više hranjivih sastojaka, pa su bolje za zdravlje pojedinca. Organska slanina je, na primer, bogata je kolinom.

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 dobrih masnoća koje treba uvesti u ishranu: Najbolje za zdravlje!
Foto: Shutterstock

1. Organska slanina

slanina, prženje slanine
foto: Shutterstock

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alchajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje anksiooznost, kaže nutricionista Ali Miler. Da bi uživali u blagodatima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika. 2. Organski maslac

Margarin, Puter
foto: Shutterstock

Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Svakako, poboljšava ukus druge hrane, a pripremljen s povrćem olakšava apsorpciju njihovih nutrijenata. 3. Avokado

Salata, Piletina, Avokado
foto: Profimedia

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum, kaže Miler. Ova "mesnata“ voćka se obično koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično. 4. Žumance

jaje, jedno jaje, prženo jaje
foto: Shutterstock

Preskočite omlet od belanaca i prigrlite žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena. Žumance dobijeno od organskih jaja ima više vitamina D i karotenoida koji žumancima daju narandžastu boju.

5. Tamna čokolada

Kakao
foto: Profimedia

Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca. To se može postići s dve kašičice kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 % kakaa.

Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida. Savet plus:

Lanene i čia semenke su biljni izvori omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u telu. Uz to sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju krvni pritisak i unaprjeđuju zdravlje srca i krvnih sudova. Najbolje je njima započeti dan – dodati ih ovsenoj kaši, smutijima, jogurtima i sličnim jelima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs