NEZAMENJIV

Živi zid protiv svih bolesti: Pet primena spanaća koje će vam sačuvati zdravlje!(RECEPTI)

Poznato je da je zeleno povrće blagodet za naš organizam, a spanać je ultimativni kralj tog povrća!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Živi zid protiv svih bolesti: Pet primena spanaća koje će vam sačuvati zdravlje!(RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Nutritivna svojstva spanaća

Voda je najglavniji sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži iOmega 3 masne kiseline.

-Spanać kao lek za zdraviji organizam-

Spanać kao lek možete koristiti za sledeće:

1. Obezbeđuje dotok kiseonika do ćelija i tkiva: spanać sadrži gvožđe, koje utiče na količinu hemoglobina u krvi. Hemoglobin je zadužen za transport i skladištenje kiseonika u našem organizmu. Sprovodi kiseonik od pluća do svih ćelija u ljudskom telu.

2. Jača tonus mišića: nitrati koji su prisutni u spanaću odgovorni su za jačanje mišića. Sada nam je jasno zbog čega Popaj toliko voli spanać.

3. Pomaže kod mršavljenja: često se spanać uključuje u ishranu kod mnogih dijeta, upravo zato što ima nisku kaloričnu vrednost.

4. Poboljšava rad creva: vlakna iz spanaća pospešuju varenje i poboljšavaju rad creva.

5. Daje energiju i vitalnost: spanać učestvuje u transportu energije do svih ćelija u organizmu putem enzima koje sadrži.

6. Štiti od bolesti: zahvaljujući antioksidansima, a posebno vitaminima A i C, spanać doprinosi zaštiti ćelija od slobodnih radikala koji štete organizmu. Spanać smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, od problema sa varenjem i od kancera. Sprečava pojavu arteroskleroze, smanjuje nivo lošeg holesterola.

7. Koristan za trudnice i decu: zbog sadržaja folne kiseline (vitamina B9), spanać je blagotvoran za zdravlje trudnica i male dece.

8. Poboljšava vid: vitamin A u kombinaciji sa opsinom, stvara pigment rodopsin koji se nalazi u mrežnjači. Fotoreceptivne ćelije mrežnjače odgovorne su za vid pri slaboj svetlosti. Nizak nivo vitamina A i rodopsina uzrokuje noćno slepilo. S obzirom na to da spanać sadrži vitamin A, idealan je za poboljšavanje vida i sprečavanje pojave katarakte.

9. Balansira krvni pritisak: minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Spanać i oksalati

Spanać sadrži oksalnu kiselinu, koja u kombinaciji sa mineralima, gvožđem, magnezijumom i kalijumom, formira oksalate. Oksalati doprinose stvaranju kamena u bubrezima, tako da se spanać ne preporučuje osobama koje pate od ove bolesti.

Takođe, spanać sadrži dosta kalcijuma. Međutim, oksalati smanjuju apsorpciju kalcijuma u našem organizmu. Zbog toga, da bismo povećali apsorpciju kalcijuma, preporučuje se da se spanać pre upotrebe malo obari ili proprži, jer se termičkom obradom smanjuje sadržaj oksalata. Isto tako, konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C, kao što su paradajz ili citrusi, povećava sposobnost našeg organizma da apsorbuje kalcijum i gvožđe.

1. Sok za mršavljenje

Zbog niske kalorične vrednosti, spanać je idealan za osobe koje žele da smršaju nekoliko kilograma. U kombinaciji sa lukom, dobijaju se još bolji rezultati. Možete upotrebiti i malo rendanog muskatnog oraščića, da biste neutralisali ukus luka i gorak ukus sirovog spanaća.

Sastojci: 300g svežih listova spanaća, 2 crna luka, 1 crvena paprika, malo muskatnog oraščića.

Priprema: iseckajte luk, papriku i spanać i izmiksati ih u blenderu ili sokovniku. Dodati muskatni oraščić i popiti odmah.

2. Sok za energiju

Jedna časa ovog energetskog napitka obezbeđuje neophodnu dnevnu dozu vitamina C.

Sastojci: 300g svežih listova spanaća, 2 pomorandže, 3 kivija.

Priprema: pomorandže i kivi oljuštiti, iseckati ih i zajedno sa listovima spanaća izmiksati u blenderu. Piti jednom dnevno.

3. Sok za normalnu funkciju mozga

Ovaj sok jača krvne sudove i pospešuje protok nervnih impulsa kroz mozak.

Sastojci: 300g spanaća, 10 špargli, 3 manje cvekle.

Priprema: sastojke iseckati, pomešati i iscediti u sokovniku ili umutiti u blenderu i popiti.

4. Vitaminski sok

Sastojci: 1 jabuka, 200g spanaća, 200g brokolija, 1 ceđeni limun.

Priprema: umutiti sastojke u blenderu, možete zasladiti medom po želji. Piti jednom dnevno.

5. Sok za dijabetičare

Sastojci: 200g listova spanaća, 1 kašika soka ceđenog limuna, 1 kašika soka ceđene limete, 300ml vode.

Priprema: dobro oprati listove spanaća. U šerpu sipajte vodu, limun i limetu, i dodati listove spanaća. Ostavite da se kuva na tihoj vatri najmanje 1h. Nakon kuvanja procedite i pijte ½ šolje dva puta dnevno, pre jela.

Preporuke:

Kada kupujete spanać birajte jarko zelene listove, na kojima nema tragova sušenja. Pre upotrebe dobro isperite spanać. Nemojte čuvati spanać duže od četiri dana u frižideru, jer može da izgubi ukus i uskisne.

(Stil.kurir.rs/Zdravissimo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs