Prema podacima američkog "National Cancer Institute" samo će 2 posto ljudi dobiti i dijagnozu, a najčešće se javlja kod osoba iznad 60 godina starosti – iako je zabeleženo pojavljivanje i kod osoba mlađih od 30 godina.

S obzirom da se radi o rakukoji ima jednu od najvećih stopa smrtnosti, prevencija i rana dijagnoza su najvažnije.

Zašto ga je teško otkriti u ranoj fazi?

Razlog je položaj ovog organa koji se nalazi na takvom mestu da ga je teško otkriti "slučajnim " pregledom, a simptomi su takvi da ih ljudi često ignorišu. Jasno je koliko je važno poznavati ih pa prof. dr. Anton Bilčik, gastroenterolog s Instituta za tumore u Santa Moniki navela je nekoliko važnih simptoma.

Rak gušterače je na visokom četvrtom mestu među uzrocima smrti od malignih bolesti. Teško ga je utvrditi u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a jednostavnih i jeftinih testova koji bi mogli da se široko primenjuju, nažalost nema