Saznajte skrivene uzročnike bolova u leđima

Bolovi u leđima: 4 zdravstvena problema o kojima ne razmišljamo

Bolove u leđima ponekad izazivaju zdravstveni problemi kojih nismo ni svesni. Obratite pažnju na njih, kako biste znali kako da ih izbegnete
Medicina
20:56h Autor:
Bolovi u leđima: 4 zdravstvena problema o kojima ne razmišljamo
Foto: Thinkstock

Osim dugog sedenja, višesatnog boravka ispred kompjutera i genetskih predispozicija, bol u leđima može biti izazvan i stanjima koja su pravi zdravstveni problem, o kojima nikada i ne razmišljamo.

Bolna leđa prolem su za 80% ljudi, ali nepravilan položaj i funkcija kičme, kao ni godine starosti, nisu jedini uzročnici. Najnovija istraživanja pokazuju da bolovi u leđima mogu biti i posledica jednog od ovih skrivenih faktora:

1. Nedostatak vitamina D

Ovo bi mogao biti uzrok bola u leđima. Istraživanja pokazuju da se posledice deficita ovog vitamina posebno manifestuju u donjem delu kičme. Ukoliko nije utvrđeno oštećenje kičme, niti bolest koja bi izazivala bolove, probajte da konzumirate vitamin D u obliku suplemenata.

Kojih to osam loših navika prouzrokuju bolove u leđima, više možete da vidite OVDE.

2. Neredovno pražnjenje creva

Blokada u donjem delu creva može izazvati pritisak na donji deo leđa, koji se pojačava ukoliko opstipacija duže traje. Uzimajte što više tečnosti, jedite namirnice bogate vlaknima, kao i žitarice, ali i redovno vežbajte.

3. Emotivna disharmonija

Raspoloženje igra važnu ulogu u načinu na koji telo reaguje na bol, pa i emotivni problemi mogu izazvati bol u leđima.

Tri pokreta koja će vam pomoći da se rešite bolova u leđima, više možete videti OVDE.

4. Nedijagnostikovana skolioza

Možda se radilo o blažem slučaju, koji nije uočen na vreme ili je došlo do deformacije kičme s godinama. Postavljanje dijagnoze u zrelom životnom dobu nije jednostavno, jer specijalista mora da razlikuje skoliotičnu bol od bola koji izaziva hernijacija diskova kičme ili povreda. Pojava degenerativne skolioze može se bar delimično sprečiti usvajanjem zdravih navika – održavanje idealne težine, redovne vežbe i prestanak pušenja.

Uz pomoć jednostavnih vežbi pobedite bolove u leđima, više možete naći OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs