PAŽNJA

Da li vam preti rak dojke? Ova 4 signala nikada ne smete ignorisati!

Više od 50 odsto raka javlja se kod žena između 50 i 69 godine starosti, a šanse za oboljenje se povećavaju s godinama i ne isključuju ni mlade žene.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Rak dojke jedna je od najčešćih bolesti žena današnjice, o čemu se treba što više pisati i zbog čega žene obavezno treba da idu na redovne preglede.

 

Kako su grudi različitog oblika i građe, doktorka Meri Rikard otkrila je na koja četiri signala svaka žena mora da obrati pažnju.

 

Ono što je takođe bitno jeste da svaka dama bude svesna svojih grudi, njihovog izgleda i strukture.

 

"Postoji mnogo toga što je potpuno normalno u vezi grudi, a ako uočite neku promenu nemojte pokušavati da same postavite dijagnozu. Najbolje je da se odmah javite lekaru jer je raniji tretman mnogo efikasniji", objasnila je doktorka za Dailymail.

 

Nedostatak ovog minerala u organizmu je opasan: Pogađa žene, može da izazove rak dojke!

foto: Shutterstock

Ove 4 stvari nikad nemojte da zaboravite kada su vaše grudi u pitanju:

 

Grudi nisu iste

 

Kao što većina žena zna, grudi nisu iste veličine pa je neretko jedna veća od druge. Niko ne zna koliko je ova pojava zapravo učestala. To se zove asimetrija grudi i pogađa više od polovine žena. Ono na šta trebate da obratite pažnju jeste promena veličine, pa ako se grudi povećaju obavezno se konsultujte sa lekarom. To može da znači da imate neku infekciju, ako su otečene, crvene i suvih bradavica. Kada neko ima uznapredovali rak dojke dolazi do smanjenja grudi.

 

Uvrstite je u ishranu već danas: Ukusna namirnica koja deluje preventivno na rak dojke!

foto: Shutterstock

Vežbanjem ih nećete učiniti vitalnijim

 

Ovo su tužne vesti za one žene koje žele vežbanjem da poboljšaju izgled grudi. Vežbanjem ćete lepše izgledati i bićete boljeg zdravlja. Redovnim vežbanjem smanjujete mogućnost da obolite od raka dojke. Grudi su izgrađene od masti, tkiva i žlezdi i verovatno su prvi deo tela na kome primetite gubitak na težini. Nažalost ovo ih neće učiniti čvršćim.

 

Cimet je u stanju da spreči rak dojke: Zbog ovoga deluje razarajuće na kancer!

foto: Profimedia

Bujne grudi su izložene većem riziku od raka

 

Žene koje imaju bujnije poprsje moraju da budu opreznije jer im gustina tkiva povećava šanse za rak dojke. Rizik je utoliko veći jer se na mamografu i skeneru neka kvržica može sakriti i da se zbog obima grudi ne vidi. Preporučuje se da žene rade mamograf jednom u dve godine.

 

Bolest o kojoj niko ne govori: Ubija više nego rak dojke, prostate i debelog creva zajedno!

foto: Shutterstock

Redovan pregled je obavezan

 

Bitno je da se žene upoznaju sa svojim telom i grudima kako bi primetile i same neke promene. Morate redovno da se samopregledate i ako osetite neku kvržicu ili uočite promenu u izgledu grudi obavezno se javite lekaru. Obratite pažnju i na promene oko bradavica. Više od 50 odsto raka javlja se kod žena između 50 i 69 godine starosti, a šanse za oboljenje se povećavaju s godinama i ne isključuju ni mlade žene.

 

Svaka žena mora da zna: Rak dojke uzme 1.600 života u Srbiji, evo kako da ga sprečite!

foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...