Šta je asparagin i kako utiče na ljudsko telo?

Dalja istraživanja mogla bi da rezultiraju čak i pronalaskom leka za smrtonosnu bolest

Medicina
12:41h Autor:
Šta je asparagin i kako utiče na ljudsko telo?
Foto: Shutterstock

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao u širenju agresivnog oblika raka dojke kod miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li da se odreknemo špargli koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu!

"Prirodno je što je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija špargli da poveća broj oboljenja od raka dojke, ali istina je složenija", prenosi britanski portal Mirror.

Za početak, istraživanje je sprovedeno na miševima, a razvoj bolesti kod životinja i ljudi se ne poklapa uvek. Takođe, nije utvrđeno da aspargin može da izazove rak, čak ni kod miševa. Otkriveno je samo da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne i da ga uzrokuje.

U kojoj se hrani nalazi?

Odgovor na pitanje treba li čovek da se odrekne špargli glasi - potrebna su dodatna istraživanja. Ako ta ispitivanja pokažu da aspargin ima isti efekat na ljude, tada možda može da se dođe do novog načina lečenja raka dojke.

foto: Shutterstock

Istraživanje bi moglo da pokaže načine blokiranja proizvodnje aspargina u telu ili bi pacijenti mogli da ograniče njegov unos u svakodnevnoj ishrani.

Aspargin je hemijsko jedinjenje koje se prirodno nalazi u telu. Ima ga u šparglama, ali i u drugoj hrani. Namirnice bogate proteinima, kao što su govedina, piletina, jaja, riba, mlečni proizvodi i neki plodovi mora takođe sadrže aspargin. Ima ga u krompiru, orasima, povrću, soji, semenkama, u žitaricama celog zrna. Ali, nivo aspargina u voću i povrću je veoma nizak, izuzev u šparglama.

"Trenutno nema potrebe da menjate ishranu. Za sada nema dokaza da ograničenje neke hrane može da pomogne u borbi protiv raka, pa je važno da pacijenti razgovaraju s lekarom pre nego što odluče da na bilo koji način promene ishranu za vreme lečenja", kaže Martin Ledvik iz britanskog centra za istraživanje raka.

Druga istraživanja pokazala su da promene u ishrani mogu da utiču na rast ćelija raka. Tako je devetogodišnja studija završena u 2017. pokazala da šećer može da podstiče rast tumora u ćelijama kvasca (ali opet ne u ljudskim ćelijama).

Jedemo je neograničeno i dajemo deci: Ovo je najotrovnija namirnica na svetu!

foto: Shutterstock

Uspešniji koktel za lečenje raka

Nauka se stalno razvija, pa bi tako istraživanje sprovedeno na miševima možda moglo da pomogne naučnicima u daljem radu. Stručnjaci su utvrdili da kod ljudi, kad ćelije raka mogu lakše da proizvode aspargin, rak može da se širi, ali za sad ne znaju šta utiče na njihovu proizvodnju niti znaju najbolji način kako to da uspore. Kada to ustanove, možda će imati tajnu za zaustavljanje širenja raka.

"Kada se sposobnost aspargina smanji, vidimo manji efekat na primarni tumor dojke, ali umanjila se sposobnost širenja tumorskih ćelija u druge delove tela", kaže Greg Henon, vođa studije sa Univerziteta u Kembridžu.

Kada se bude znalo više o interakciji hemolekova i aspargina, to bi moglo da vodi do dobijanja uspešnijeg koktela za lečenje raka dojke. Za sada, proučavanje aspargina moglo bi da nam donese terapiju, ali je važno napomenuti da to nije lek.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs