Višestruke blagodeti

Šta se dešava sa organima dok vi mršavite: Srce se smanjuje, mozak i pluća podmlađuju, kosti više ne bole!

Gojaznost i te kako može da vam naruši zdravlje

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Već znate da je skidanje kilograma u svakom slučaju dobro za vas, ali znate li koliko tačno? Od pamćenja do disanja, mršavljenje ima pozitivne efekte na celo telo, odnosno na veliki broj organa!

 

Pluća
Gubitak 5-10 odsto telesne težine smanjuje gubitak daha i poboljšava funkciju pluća. "To može dosta da promeni vaš život. Možda zvuči smešno popeti se stepenicama bez gubitka daha, ali stvarno menja život", istakla je nutricionista Kerolin Palister za Mirror.

 

Jetra
Gubljenje kilograma pomaže u sprečavanju nakupljanja masnoće oko jetre. "Ako se ne leči, masna jetra može da uzrokuje rak jetre ili njeno otkazivanje", objasnila je Vanesa Hebdič iz Centra za bolesti jetre. Mršavljenjem se u velikom broju slučajeva šteta može popraviti, a jetra se vratiti u normalu.

 

Leđa
Prekomerna težina uzrokuje bolove u leđima, ali mršavljenje i kretanje to može da spreči, a takođe i da ubrza oporavak. "Mršavljenjem se uklanja višak kilograma koji opterećuju mišiće i kičmu", rekao je fizijatar Tim Alardajs.

 

Creva
Gojaznost povećava rizik od raka creva, tako da se, održavajući zdravu težinu, štitite od tog teškog oboljenja. Ishrana sa puno voća, povrća i žitarica celog zrna takođe smanjuje rizik.

 

Evo kad ne smete da koristite đumbir: Jedna od najzdravijih namirnica sveta u ovim situacijama može da vam šteti!

foto: Shutterstock

Mozak
Ne samo da održavanje zdrave težine pomaže vašem mozgu da dobro funkcioniše u starijoj dobi, već ga može i poboljšati. Pamćenje i mentalni procesi generalno postaju bolji nakon što izgubite suvišne kilograme.

 

Grudi
"Ako ste gojazni, gubitak pet odsto telesne težine ili više smanjuje rizik od raka dojke za 25-40 odsto", tvrdi dr Mišel Harvije, stručnjak za prevenciju tog tipa raka.

 

Kolena
"Ako vam je indeks telesne mase 30 ili više, veće su šanse da ćete razviti osteoartritis kolena. Ali, svakih pola kilograma koje izgubite može da učetvorostruči smanjenje težine na kolenima", objašnjava reumatolog Filip Konahen. I najmanji gubitak težine može da znači veliku razliku u naprezanju zglobova.

 

Stopala
"Višak kilograma utiče i na način na koji hodate. Stopala su šire postavljena, a prsti ka spolja. To snižava luk stopala, zbog čega su ona nestabilnija, a to vodi do problema kao što su bolovi u stopalima, kolenima, kukovima i donjem delu leđa. Mršavljenje može da poboljša stanje za svega 12 nedelja", kaže dr Fren Kembel.

 

Srce
Gubitak 5-10 odsto telesne težine povezano je sa smanjenjem veličine srca, kao i gustinom arterija, što su dobre vesti za prevenciju srčanog udara, pokazalo je istraživanje lekara iz Vašingtona.

 

Podmladite kosti za 20 godina: Rešite se bolova uz pomoć proverenog recepta naših baka! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs