Izbacite toksine

Prolećni detoks: Hrana koja će očistiti vašu jetru i probavni sistem!

Jedan od načina na koji možemo pomoći jetri jeste konzumacija određenih namirnica, a evo i kojih

Fitnes & Nutricija
09:46h Autor:
Prolećni detoks: Hrana koja će očistiti vašu jetru i probavni sistem!
Foto: Shutterstock

Teška hrana i razne poslastice u kojima smo uživali tokom praznika ostavile su traga na našim crevima, želucu i jetri. Nije ni čudo da smo naduveni jer nam se u probavnom sistemu nakupljaju toksini i bakterije koje naša jetra tako marljivo eliminiše, ali joj ponekad zadajemo previše posla.

“Kada jetra radi optimalno, toksine iz tela uspešno pretvara u njihov oblik koji se topi u vodi i izbacuje ih iz tela”, objašnjava nutricionista Čarls Pasler za Well and Good.

Jedan od načina na koji možemo pomoći jetri jeste konzumacija određenih namirnica, a evo i kojih:

Beli luk

“Konzumiranje belog luka aktivira enzime za detoksikaciju jetre”, objašnjava dr Pasler. Drugim rečima, ti enzimi razgrađuju toksine i eliminišu ih iz našeg tela. Osim toga, beli luk se naziva prirodnim antibiotikom jer sadrži 39 antibakterijskih materija pa je odličan za prevenciju bolesti.

Što se tiče pripreme, iseckani beli luk je dobro ostaviti barem pet minuta da miruje kako bi se u njemu oslobodile materije koji deluju blagotvorno na organizam.

Cvekla

Cveklu obično jedemo kao salatu, ali možda bi trebalo češće da je konzumiramo i to u obliku ceđenog soka. “Cvekla takođe aktivira enzime jetre i žuči koji pomažu razbijanje i apsorpciju zdrave masti i nutrijenata poput vitamina E”, napominje Pasler. Ako ste skeptični da vam se sok od cvekle neće svideti, maskirajte njegov ukus bananom ili sokom od bobičastog voća.

Sva pića zamenite vodom na mesec dana: Samo gledajte šta se sve dešava!

foto: Profimedia

Jabuke

I to ne bilo kakve nego organske! Ako vam nisu omiljeno voće, narendajte ih u neku hladnu salatu. Bez obzira što je to voće slatko, salata će dobiti poseban ukus. “Sadrže puno vlakana pa čiste creva, podstiču probavu i snabdevaju probavni sistem dobrim bakterijama”, navodi Pasler.

Kako biste dobili što više vitamina i minerala iz njih, nikako ne gulite koru već je pojedite zajedno s mesom jabuke.

Klice brokolija

Ako ih nikada niste probali, Pasler kaže da sada imate razlog jer je ova biljka pravi majstor detoksikacije organizma. Iako je sam brokoli jako zdrav, njegove klice imaju mnogo više antioksidanata pa zato bolje čiste jetru. “Klice takođe sadrže indole-3-carbinol, materiju koja pomaže jetri da izbaci prekomernu količinu hormona”, kaže Pasler.

Prednost klica brokolija je i ta što su neke studije pokazale da sadrži sulforafan, jedinjenje koji sprečava razvijanje određenih vrsta raka.

Fermentisana hrana

Dr Pasler ima odličan savet: “Ako ste naduveni ili vas više od tri dana muči zatvor, to je znak da bi trebalo da konzumirate fermentisanu hranu.” Kefir, kiseli kupus ili kiseli krastavci obezbeđuju creva dobrim bakterijama koje eliminišu one loše i toksine.

Orasi

Orašasti plodovi su odlična hrana za mozak, ali i za detoksikaciju. “Orasi pospešuju cirkulaciju što znači da toksini brže putuju prema jetri koja ih potom razgrađuje i eliminiše. Bogati su argininom koji neutralizuje otrovne nusprodukte alkohola i amonijaka iz mozga”, tvrdi Pasler.

Nije li to dovoljno da ih konzumiramo na svakodnevnoj bazi? Stavite ih u salate, kao ukras na krem supama, smutijima ili uz zobenu kašu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs