Krenite što pre

Sva pića zamenite vodom na mesec dana: Samo gledajte šta se sve dešava!

Od uštede novca do lepšeg tena, bićete višestruko na dobitku

Lepi & Zdravi
12:20h Autor:
Sva pića zamenite vodom na mesec dana: Samo gledajte šta se sve dešava!
Foto: Shutterstock

Da li ste znali da čak trećinu dnevnih kalorija unosimo u telo u tečnom obliku, i to kroz kafu, mlečne napitke, sokove i alkohol.

Ali, šta se događa u organizmu ako se na mesec dana odreknemo takvih pića i okrenemo samo vodi, eventualno nezaslađenom čaju? Rezultati su zapanjujući, tvrdi istraživač Kris Bejli, koji je sebe podvrgnuo tom eksperimentu.

U njemu je potvrdio dobrobiti vode, kao najprirodnijeg pića koje našem telu treba. Ovo su efekti na organizam koje je dokazao:

1. Konzumira se manje kalorija

Šoljica zaslađenog čaja sadrži oko 150 kalorija, dok velika kafa s mlekom i šećerom ima oko 250 kalorija, a pola litre soka oko 300. Bejli je zapisivanjem kalorija, bez da je išta drugo menjao u svojoj ishrani osim pića, otkrio kako je unos dnevnih kalorija smanjio za oko petinu, u zavisnosti od dana. Na kraju eksperimenta smršao je dva kilograma, bez ikakvog napora.

2. Obuzdavanje apetita

Bejli je zabeležio kako je njegov apetit bio znatno bolje kontrolisan dok je pio samo vodu. To može da zahvali povoljnom delovanju vode koja izaziva osećaj veće sitosti. Takođe, razni sokovi, kafe i alkoholni napici imaju visoke nivoe šećera, koji izazivaju podizanje šećera u krvi, a potom i njegov nagli pad, što rezultira pojačanim osećajem gladi. Ako ih ne unosimo, tih napada gladi nema.

Izlečite se običnom vodom: Ovako je koristite za čelični imunitet i 15 puta brži metabolizam!

foto: Shutterstock

3. Mozak radi bolje

Voda čini od oko 75 do 85 odsto tela, a za njegov rad najvažnije je da je telo dovoljno hidrirano. U suprotnom se javljaju glavobolje, pad koncentracije i umor, a Bejli je zabeležio znatno ređe glavobolje i manje umora u tih mesec dana.

4. Ušteda

Čak i ako ne koristite vodu iz slavine već pijete isključivo flaširanu, i dalje ćete proći jeftinije nego s drugim pićima.

5. Redovna probava

Ako nakon buđenja popijete čašu vode, time ćete upaliti "motore" tela. Istraživanja su pokazala da ispijanje 500 ml vode ujutro povećava metaboličku stopu za 30 odsto kod muškaraca i žena. To doprinosi razbuđivanju, većoj potrošnji kalorija, bržoj probavi...

6. Čisti kožu

Iako zvuči kao urbani mit, dokazano je da je voda najbolje piće za čistiji ten. Kako jetra i bubrezi izbacuju višak toksina iz tela, ako im damo odmora od filtiranja kafe, alkohola i šećera i "natočimo" ih samo vodom, ćelije postaju bolje snabdevene kiseonikom, a koža se čisti. Bejli, koji inače nema problema s nečistom kožom na licu, ali ima s bubuljicama na leđima, primetio je kako su mu se leđa značajno očistila tokom tih mesec dana.

Doktor lično sproveo eksperiment i šokirao otkrićem: Šta se desi kad očistite kuću antibakterijskim sprejom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs