Testament menja sve

Da je živa, umrla bi od tuge: Šta je uradila porodica Arete Frenklin nakon njene smrti!

Postoje čak tri testamenta, koji tek treba da se protumače i proglase validnim ili nevalidnim

Vip priča
Autor:
Da je živa, umrla bi od tuge: Šta je uradila porodica Arete Frenklin nakon njene smrti!
Foto: Profimedia

Na njenoj sahrani pre godinu dana u Detroitu, članovi porodice složno su hodali iza njenog sanduka. Ali, harmoniju is slogu zamenila je svađa oko spodele imanja vrednog nekoliko stotina miliona dolara velike umetnice Arete Franklin.

"U ovoj podeli svi članovi porodice treba da budu složni i funkcionišu zajedno, da sarađuju", kaže Džef Džempol, koji upravlja imanjem Dženis Džoplin, Otisa Redinga i Doorsa. Ako saradnje nema "rastrgaće to vredno nasledstvo".

Porodične svađe oko imanja poznatih nisu retke, ali slučaj podele imanja Arete Frenklin posebno je složen zbog toga što tek treba da se sazna šta je bila njena volja, odnosno potrebno je odgonetnuti da li je ijedan od tri rukom napisanih dokumenata, među njima i jedan ispod kauča, njena "prava" poslednja volja.

Kada je preminula u 76. godini, porodica je mislila da nije ostavila testament. Po zakonima države Mičigen u kojoj je Areta stanovala, u tom slučaju bi imanje bilo ravnopravno podeljeno četvorici sinova. Verujući da testamenta nije bilo, sinovi su odobrili da njihova rođaka Sabrina Ovens bude imenovana za izvršioca.

Ali, ako se neki od tih dokumenata prihvati kao testament, menjaće se i način raspodele, pa bi se tako i njihova zarada mogla promeniti, možda i drastično, u zavisnosti od toga šta je zapravo legitimno. I status izvršitelja takođe bi mogao da bude ugrožen.

80-ih su svi muškarci maštali o njoj: Ostala udovica u 42. godini, a onda je on neočekivano ušetao u njen život!

foto: Profimedia

"Testament menja sve", rekla je advokatica Aretinog najmlađeg sina Šarlin Glover-Hogan na saslušanju 6. avgusta. Kao što je to činila i njihova majka, tako su i njeni sinovi svoj porodični život držali daleko od očiju javnosti. Trojica njenih sinova, Klarens, Kekalfa i Edvard, odrastali su zajedno na području Detroita, i godinama bili jako bliski. Ali, taj odnos se poremetio nakon što se Klarens, kojem je dijagnostikovana mentalna bolest, preselio u jednu od ustanova. Sada živi u jednom zajedničkom domu u Detroitu.

Četvrtog sina Teda Vajta Džuniora većinom je odgajala porodica njegovog oca, Teda Vajta, Aretinog bivšeg menadžera, s kojim je bila u braku tokom čezdesetih.

Svi sinovi, sada već sredovečni ljudi, pokušali su da ostvare muzičku karijeru. Kekalf je nastupao pod imenom Kekalf Kaningem, Ted Vajt Džunior svirao je gitaru sa svojom majkom pod imenom Tedi Ričards, a Edvard je pokušao da se dokaže kao pevač religiozne muzike. Klarens, koji je rođen dok je Areta bila u vrlo mlada, napisao je niz pesama, uključujući i neke koje je snimila njegova majka. Njegovo trenutno stanje nije poznato. U Aretinom testamentu iz marta 2014. godine, poslednjoj od tri koje je napisala, uputila je svoje ostale sinove da brinu o njemu i na nedeljnom nivou "prate njegove potrebe".

Ipak, Mildred Gedis iz Detroita koja je bila prijateljica Arete Frenklin, Klarensa je opisala kao "potpuno svesnog".

"Postoji uverenje da je on intelektualno uskraćen. Ništa od toga nije istina", rekla je. Njegov staratelj Džon B. Manger tvrdi kako ni taj testament iz 2014. godine, ni dva ranija iz 2010. godine ne mogu da budu potvrđeni, i da sadrže kontradiktorne instrukcije, koje su i nečitke. Ako se utvrdi da je Frenklin umrla bez testamenta, Klarens će dobiti četvrtinu imanja, kao i drugi sinovi. Ali, u testamentu iz 2014. godine on nije naveden kao korisnik, osim toga što je majka napisala da drugi sinovi treba da brinu o njemu.

Mala Mo iz Novog Sada: I tada su joj se desile strašne stvari. Kao da je neko prokleo! (FOTO)

foto: Profimedia

Kekalf koji "navija" za testament iz 2014. godine, najagresivniji je u svom pristupu. Njegovi advokati prigovarali su u sudskim papirima da iako je imanje popisano, previše vremena je utrošeno da se predstavi kompletan inventar.

"Potpuno je neprihvatljivo da je trebalo da prođu godine da bi njeni naslednici saznali šta je njihova majka imala u trenutku svoje smrti", napisali su advokati. Kekalf se posebno usmerio na Ovens i optužio je zbog lošeg upravljanja i nagovaranja suda da nju imenuju za upravitelja, odnosno izvršitelja.

Prošlog meseca optužio ju je da je "samostalno odlučivala" jer je preuzela Mercedes-Benz sedan iz 2016. godine koji je bio u vlasništvu Arete i vozila se njime okolo. Ovens je ćerka Aretine sestre Erme, i naravno negirala je da je išta pogrešno uradila.

U sudskim dokumentima stoji kako je Ovens obavila prenos vlasništva automobila jer je morala da ga osigura, a ne zato da bi ga koristila ili imala u vlasništvu, i da je tražila dozvolu da njen sin vozi taj automobil.

David Džej Benet, glavni advokat za imovinska pitanja, rekao je sudiji da Kekalf nije sposoban "da bude lični predstavnik". Benet je takođe napisao da je imanje omogućilo Kekalfu da plati svog kriminalnog advokata nakon što je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju prošle godine.

Edvard Frenklin uglavnom je na strani Kekalfa oko testamenta, kako kaže njegov advokat Kreg Ej Smit. Ted Vajt zatražio je da sudija razmisli o uključenju sva tri testamenta kao dokaza Aretine poslednje volje i tražio da ga imenuju za izvršioca uz Ovens. Sudija je predložila porodici da svoje različite ideje oko imanja pomire uz pomoć medijatora. Po tamošnjim zakonima porodica bi mogla pitanje valjanosti testamenta da zaobiđe ako se njeni naslednici oko toga sami dogovore.

Ipak, advokati koji su uključeni u taj problem ne očekuju da bi takvi razgovori mogli da započnu ubrzo. Uprkos tim problemima, šira porodica trudi se da se drži zajedno, rekla je još jedna rođaka Kristal Frenklin. Kako je rekla, braća Frenklin su na zajedničkoj mejling listi zbog različitih pitanja oko raznih događaja vezanih za Aretu. Ali, sve to što se događa i stalna medijska pažnja nisu porodici pružili "priliku da tuguju kao što to čine normalni ljudi".

Poznati koji su navršili devedesetu i stotu: Neverovatni ljudi koji su opstali uprkos svemu! (FOTO)

foto: Profimedia

"Mi se kao porodica i dalje držimo zajedno, i dalje volimo jedan drugog. To sve što se događa nije bilo lako", rekla je. U sudnici je svako na svojoj strani.

Dvojica sinova Edvard i Kekalf bili su na poslednjem saslušanju gde je sudija razmišljala o tome hoće li dozvoliti distribuciju nekih ličnih stvari sinovima pa i ljudima poput Baraka Obame, koji je tražio srebrni šešir koji je Areta nosila na njegovoj prvoj inauguraciji. Edvard i Kekalf tada nisu sedeli jedan pored drugog i nisu razgovarali.

U budućnosti se očekuje zarada od imovine Arete Frenklin, ali sada je ona i pod nizom finansijskih opterećenja. Među njima je i neplaćeni porez u iznosu od osam miliona dolara, 160.000 dolara za troškove sudskog postupka oko prava na njenu pesmu iz 1973. godine Angel, kao i zahteva za troškove od 43.000 dolara za negovateljstvo u poslednjim mesecima njenog života. Najveći finansijski problem i pitanje koje se mora rešiti jeste koliki će uticaj otkriće testamenta imati na buduće poslovanje. Po mišljenju Beneta koji je predstavljao Frenklin gotovo 30 godina, pitanja kontrole imanja utiču na trenutne stvari, poput serije Genius posvećene umetnici.

Na neki način, to seme razdora oko pitanja njena imanja posejala je sama Areta. Tokom godina menjala je niz advokata i ignorisala njihove molbe da napiše testament ili barem počne s nekim od njih da radi na tome.

"Bila je jako tajanstvena, držala sve u privatnosti. Sve je to tako tipično za nju", rekao je bivši agent Dik Alen koji nimalo nije iznenađen time što je testamente sama napisala.

Sami testamenti su neobični, i nedostaje im standardna oprema poput potpisa svedoka. Ali, po važećim zakonima rukom napisan testament je važeći čak i bez svedoka, ako ima potpis, datum i ako ju je svojeručno napisao pokojnik.

Beležnica Koleman priznala je da je overila testament i rekla kako je bila asistent Arete Frenklin više od 20 godina, i da je nastavila da radi sa Ovens. Ali, o samim testamentima nije htela da razgovara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs