Nova studija otkriva

Ne goji nas hrana, već ovakvo posuđe i ambalaža: Naučnici šokirali saznanjem, posebno se odnosi na žene!

Te supstance prisutne su u našoj okolini poslednjih šezdeset godina, a stručnjaci veruju i da su baš one krivci za neke teške bolesti

Lepi & Zdravi
15:29h Autor:
Ne goji nas hrana, već ovakvo posuđe i ambalaža: Naučnici šokirali saznanjem, posebno se odnosi na žene!
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazalo je da određene hemikalije pospešuju gojenje, naročito kod žena, a reč je o hemikalijama koje se koriste za izradu

prehrambene ambalaže, neprijanjajućih kuhinjskih tiganja i odeće!

Te hemikalije pospešuju gojenje tako što ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.

"Prvi put su naši rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkil i polifluoroalkil) deluju na regulaciju telesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji gojaznosti", rekao je Kjui San, glavni autor studije i profesor na odseku nutricionizma na Univerzitetu Harvard.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i sprovedena oko 2000. godine obuhvatila je 620 učesnika, kojima je tokom dve godine praćena telesna težina i količina PFASs-a u krvi.

Nutricionista probala trik na sebi: Nikad lakše izgubila 3 kg za 7 dana!

foto: Shutterstock

Učesnici su prosečno izgubili 6,4 kilograma za šest meseci, a potom u sledećih godinu i po prosečno dobili 2,7 kilograma.

"Oni koji su dobili više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta veza bila još jača kod žena", pokazala je studija.

Supstance PFASs prisutne su u našoj okolini poslednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

"Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbegavanje izloženosti PFASs-u može da pomogne ljudima da zadrže stabilnu telesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena", rekao je Felipe Granddžin, koautor studije.

U Rusiji zabranjen od 1976: Od kako se masovno koristi, počela je epidemija raka i gojaznosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs