Spašena zahvaljujući donoru

Prvi put udahnula samostalno nakon transplantacije pluća: Snimak koji nikog ne ostavlja ravnodušnim! (VIDEO)

Od detinjstva je bila uverena da ima gadnu astmu. Sa 29 godina joj je dijagnostikovana cistična fibroza

Medicina 15.02.2018. - 20:52h Autor: net.hr
Foto: Printscreen Youtube / Rob Ronnenberg

Dženifer Džouns (40) dijagnostikovali su cističnu fibrozu kad je imala 29 godina. Očekivani životni vek s tom bolešću je svega 37 godina. Žena je podvrgnuta komplikovanoj transplantaciji pluća kako bi eventualno dobila drugu šansu. Njen verenik Robert Ronenberg (38) snimio je čudesan trenutak u kojem je njegova draga prvi put udahnula kiseonik svojim novim plućima.

 

Bolest je nasledilo i njeno dete

 

Još kao dete, Dženifer su testirali na cističnu fibrozu, ali rezultati su bili negativni.

 

Bila je na ivici smrti: Njenu priču slučajno je čuo stranac i potpuno joj promenio život! (VIDEO)

foto: Printscreen Youtube / Rob Ronnenberg

"Celog života se mučila s disanjem i često je kašljala, što su lekari opravdavali astmom ili alergijom i to su tako tretirali", priča Robert. Tek nakon što je njenom drugom detetu Vesu dijagnostikovana cistična fibroza 2007. godine, njoj su ponudili da se ponovo testira. Malo pre njenog 30. rođendana napokon su joj postavili pravu dijagnozu.

 

Sledeći test je pokazao da su sirotoj ženi pluća radila samo 65 odsto. Lečila se tabletama i ostajala u bolnici jednom ili dvaput godišnje, ali njeno stanje se polako pogoršavalo. U oktobru 2016. je sve kulminiralo i Dženifer je trajno spojena na kiseonik. Stavljena je na listu kandidata za transplantaciju pluća i tražio se donator. Tačno godinu dana kasnije, testiranje je otkrilo da njena pluća rade s još samo 10 odsto snage.

 

Zaposlili novu dadilju: Roditeljima posle samo 3 nedelje pripredila šok života! (VIDEO)

Odlično se oporavlja

 

Istog popodneva primila je poziv da su nova pluća spremna i da može na operaciju. Nakon zahvata je Robert uključio kameru i počeo da beleži njeno buđenje iz anestezije. Kad su lekari počeli da joj skidaju crevo iz usta, Dženifer je izgledala vrlo uplašeno, a onda je usledio šok kad je udahnula.

 

"Osećala sam se kao da letim. Mislila sam da sam tamo gore i da ne mogu da udahnem dovoljno duboko. Bilo je neverovatno", rekla je za ABC6.

Danas, četiri meseca posle operacije, Dženifer se odlično oporavlja, prema rečima njenog verenika.

 

"Može da razgovara bez zaustavljanja kako bi udahnula, može da se umije ispod tuša bez straha od vode jer nije mogla da zadržava dah", rekao je Robert. Par je odlučio da podeli Dženiferinu priču kako bi podstakao ljude na doniranje organa, piše Daily Mail.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs