Lepa vest

Srbija dobila laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba: Najsavremenija u regionu!

Do sada je samo slanje uzoraka u inostranstvo, bez analiza, koštalo 400 evra, a sada će sve biti mnogo drugačije
Vesti
21:22h Autor:
Srbija dobila laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba: Najsavremenija u regionu!
Foto: Kurir / Dado Đilas

U Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi koja je po opremljenosti, tehnici ispitivanja i kapacitetu najsavremenija u regionu.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je ta laboratorija među prvih 10 u Evropi.

Direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS-a Sanja Stanković rekla je da je laboratorija opremljena najsavremenijom opremom, koja će omogućiti skrining svih novorođenčadi na urođene metaboličke greške, endokrine bolesti i druge poremećaje.

Prema njenim rečima, reč je o opremi renomiranih proizvođača iz SAD, Finske i Nemačke.Ona je rekla da će se testiranje raditi po rođenju, nakon što se dobije saglasnost roditelja.

Ona dodaje i da će vreme potrebno za analizu biti dva dana, dok se nekada na rezultate iz inostranstva čekalo i do mesec dana.

"Detetu se iz pete uzme nekoliko kapi krvi koja se nanese na filter papir i šalje ovde u nacionalnu laboratoriju. Tako će se dijagnostifikovati bolesti kao što je kongenitalni hipotiroidizam i cistična fibroza", rekla je Stankovićeva i dodala da će faza dva u ovoj laboratoriji biti genetski skrining.

Prve analize u Nacionalnoj laboratoriji za skrining očekuju se za nekoliko meseci.

Rang lista zemalja prema koeficijentu inteligencije: Na kom mestu je Srbija?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs