istraživanja Pokazala

Uvrstite je u ishranu već danas: Ukusna namirnica koja deluje preventivno na rak dojke!

Ove masti su od suštinske važnosti za razvoj mozga i kardiovaskularnog sistema, a takođe se bore sa bilo kojim vrstama upala unutar organizma

Nutricija 26.11.2017. - 21:35h Autor: webtribune.rs
Foto: Profimedia

Najnovija istraživanja su pokazala da konzumiranjem lososa dva puta nedeljno možete smanjiti rizik od pojave raka dojke! Naime, kineska studija objavljena u Britiš Medikal Žurnalu pokazala je da 2 porcije masne ribe, kao što je losos, može da smanji rizik od raka dojke.

 

Masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove masti su od suštinske važnosti za razvoj mozga i kardiovaskularnog sistema, a takođe se bore sa bilo kojim vrstama upala unutar organizma.

 

Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!

foto: Profimedia

Nažalost, statistika je pokazala da čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije, 9 od 10 dece i 65% odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Ono što je još gore, telo ne može da proizvede omega-3 masti. Istraživači su analizirali 26 studija sprovedenih u Aziji, Americi i Evropi. Njihovo istraživanje uključuje 80.000 učesnika i više od 20.000 su sa dijagnozom raka dojke. Rezultati su pokazali da samo 0,1 odsto više energije ili dodatnih 0,1 grama dnevno dobijene od omega-3 već smanjuje rizik od raka za 5 odsto.

 

Žene bi trebalo da jedu najmanje 2 obroka masne ribe kao što su haringa, losos, tuna, sardina ili skuša nedeljno i svaka porcija treba da bude oko 140 grama. Bela riba kao što je bakalar je takođe dobra, ali nije toliko bogata omega-3 mastima kao masna riba. Žene u Aziji imaju najmanji rizik od pojave raka dojke, jer mnogo češće jedu ribu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...