obavezno pročitajte

Nedostatak ovog minerala u organizmu je opasan: Pogađa žene, može da izazove rak dojke!

Jedan od esencijalnih minerala za naš organizam je jod...

Saveti stručnjaka
22:25h Autor:
Foto: Shutterstock

On utiče na svaki organ u našem telu, a veoma je važan u prevenciji bolesti.

 

Najopasnija od njih, svakako je rak dojke. Ovo je ujedno i najčešći oblik karcinoma kod žena.

 

Pored štitaste žlezde, najveća koncentracija joda u našem organizmu, nalazi se u tkivu dojke. Nedostatak joda može da dovede do fibrocističnih promena na grudima.

Prema rečima američkog hirurga Donalda Milera Džuniora, žene obolele od raka dojke u većini slučajeva imale su izrazit deficit joda u svom organizmu. Naime, žene obolele od ove vrste karcinoma imaju povišen estrogen i nizak nivo progesterona u tkivu dojke. Tiroidni hormoni, u sastavu koji se nalazi JOD, kako prirodni tako i sintetički, drže nivo estrogena pod kontrolom. Upravo tako, smanjuju rizik od ovog teškog oboljenja.

 

Naravno, ne treba zaboraviti da preventivni pregledi imaju veliku ulogu u otkrivanju ove vrste bolesti. Prevencija je najbolji lek.

 

Ono što je jako važno kod joda jeste da ga telo ne proizvodi pa ga moramo svakodnevno unositi. Stručnjaci savetuju svima da slede primer Japanaca čija je ishrana bogata jodom. To su namirnice morskog porekla: školjke, alge, morske alge, bela riba, te da nešto od toga treba svakodnevno da bude na našem meniju. Kod nas, najbolji izvor je mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

 

Učinite svom organizmu uslugu, obezbedite sebi dovoljnu količinu joda svakog dana. Tako malo, a tako puno - poručuju stručnjaci.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...