LEKOVITO

Sve blagodeti lista masline: Pominje se čak i u Bibliji, a evo šta sve leči!

Maslina i njeno ulje su i te kako zdravi, ali malo ko zna da je i njeno lišće vrlo lekovito.

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Većina nas uživa u maslinovom ulju i upoznati smo s njegovom lekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lek koji se vekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj lekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedna od primarnih materija u listu masline koji se zove oleuropein u sebi sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja.

Natekle su vam noge? Spremite ovaj čaj i rešite se problema! (RECEPT)

foto: Profimedia

Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuva čaj.

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein podstiče razvoj ćelija koje su zaslužne za razvoj kostiju pa na taj način pomaže u prevenciji i lečenju osteoporoze.

2. Leči bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju materija koje im pomažu u širenju organizmom.

Ljubičice pomažu kod lečenja raka: Iznenadićete se za šta se sve može koristiti čaj od ovih mirisnih cvetova! (RECEPT)

foto: Shutterstock

3. Sprečava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutraliziraju slobodne radikale i revitalizuju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv holesterola. Brojne materije u lišću masline sprečavaju formaciju lošeg holesterola u našem organizmu.

Oboljenje, infekcija i upala bubrega: Čaj, sirup i sok za potpuni oporavak vitalnog organa!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...