Letnje neprilike

Vodič za vrele dane: Izbegnite trovanje hranom

Bakterije su najčešći krivci trovanja, a simptomi najčešće traju od 3 do 10 dana. Dobra higijena, čišćenje namirnica i dobra obrada čine idealnu preventivu
Medicina
21:04h
Vodič za vrele dane: Izbegnite trovanje hranom
Foto: Shutterstock

Ukoliko hrana koju konzumirate stoji duže vreme na neprilagođenoj temperaturi, ona se lako kvari i može da dođe do trovanja. Leto je idealno vreme za kvarenje hrane, a samim tim i trovanje njom.

Bakterije su najčešći krivci trovanja, a simptomi najčešće traju od 3 do 10 dana. Dobra higijena, čišćenje namirnica i dobra obrada čine idealnu preventivu. Nevolje mogu da se izbegnu, ako se pridržavate ovih saveta.

Higijena

Stalno perite ruke, i to do lakata, mlakom vodom i sapunom. Voće i povrće pre upotrebe temeljno operite pod mlazom tople vode. Dobro perite posuđe u kom se namirnice spremaju, kuhinjske krpe, daske za sečenje i noževe.

Kako se pravilno peru ruke saznajte OVDE.

Kupovina

Na pijaci ne kupujte meso, mlečne proizvode i jaja. Ne kupujte meso koje je već mleveno, već tražite da ga samelju pred vama. Gledajte rok trajanja namirnica.

Kako da jednostavnim testom proverite da li je jaje sveže pročitajte OVDE.

Čuvanje hrane

Kupljene namirnice istog momenta stavite u frižider, kao i kuvanu hranu, nakon hlađenja. Ostatke jela ne mešajte sa sveže spremljenom hranom. Namirnice koje su druge boje od normalne, mirisa ili su počele da trule istog momenta bacite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs