Ne igrajte se sa svojim zdravljem

Da ne završite sa trovanjem hranom tokom praznika: Pravilno odlaganje je presudno!

Oni koji meso iz nekog razloga ne odlože u frižider nego ga stave na neko neprimereno mesto mogli bi da se izlože opasnim bakterijama kao što je kampilobakterija, koja je najčešće povezana sa trovanjem hranom
Medicina
19:28h
Da ne završite sa trovanjem hranom tokom praznika: Pravilno odlaganje je presudno!
Foto: Shutterstok

Samo četvrtina ljudi na pravilan način odmrzava meso iz zamrzivača, pokazalo je najnovije istraživanje britanske agencije za standarde u ishrani. Ali oni koji ga iz nekog razloga ne odlože u frižider nego ga stave na neko neprimereno mesto mogli bi da se izlože opasnim bakterijama kao što je kampilobakterija, koja je najčešće povezana sa trovanjem hranom i odgovorna je, samo u Velikoj Britaniji, za 280.000 slučajeva trovanja i 100 smrtnih slučajeva godišnje.

Kako da pravilno podgrevate hranu saznajte OVDE.

Samo prošlog Božića u Engleskoj i Velsu potvrđeno je više od 3.000 zaraza kampilobakterijom, koja se obično nalazi u probavnom traktu pernatih životinja. Ali prema najnovijim izveštajima, sedam od deset svežih pilića nose bakteriju na koži.Tipičnoj velikoj ćurki, na primer, potrebno je dva dana da se odmrzne (pravilnim odmrzavanjem), dok većina nas krene s tim postupkom veče pre nego što ćemo da je spremamo.

Kako da izbegnete najčešće greške u kuhinji pročitajte OVDE.

Čak i ako nemate mesta u frižideru, trebalo bi da pokušate da odložite meso u što hladniji prostor, kako biste sprečili rast i razvoj bakterija. Meso bi, uz to, trebalo da bude pokriveno, a isto se odnosi i na drugu hranu sa lako kvarljivim sastojcima, poput jaja.

A koje namirnice podgrevanjem postaju toksične saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs