Obratite pažnju

Namirnice koje nikako ne smete zamrzavati: Ovako rizikujete svoje zdravlje!

Na poslu provodimo sve više vremena, zato je kuvanje ukusnih i toplih obroka svedeno na minimum. Upravo iz tog razloga mnogi se odlučuju na zamrzavanje obroka, kako bi i tokom nedelje uvek mogli da imaju brzi obrok. Ali, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje, a otkrivamo vam i koje

Fitnes & Nutricija
19:31h
Namirnice koje nikako ne smete zamrzavati: Ovako rizikujete svoje zdravlje!
Foto: Profimedia

Zamrzavanje hrane odličan je način kako da uštedite novac, ali i kako da ne bacite višak u smeće. Upravo na taj način moći ćete u svakom trenutku da imate gotov obrok koji treba samo podgrejati, ali, makar mnogi ne misle tako, postoje neke namirnice koje nikako ne biste smeli da zamrzavate, budući da na niskim temperaturama, među ostalim, gube ukus, ali i teksturu.

1. Kuvana testenina - zamrzavanje testenine koja je prethodno već skuvana nikako nije dobro, a prema mišljenju stručnjaka, tim procesom gubi se ukus, ali i tekstura. Kažu da podvrgavanje testenine ekstremno niskim temperaturama daje istoj vlagu, ali i pretvara u ružnu masu.

2. Podgrejana, odmrznuta hrana - jednom kada je hrana već odmrznuta i podgrejana ni pod razno je nemojte ponovo zamrzavati, jer tako rizikujete svoje zdravlje.

3. Sos - ukoliko zamrznete sos u koji ste stavili brašno ili kukuruzni skrob, kod odmrzavanja će se raspadati. Zato je najbolje da ga iskoristite samo kada ste ga skucali, ali ne i da ga stavljate u zamrzivač.

4. Kečap - u strahu ste da vam boca kečapa stoji predugo otvorena u frižideru? Palo vam je na pamet da ga zamrznete? Nemojte. Stručnjaci tvrde da će postati voden.

Izrendao je dva paradajza i dodao 3 začina: Fantastičan trik čuva zdravlje i štedi novac! (VIDEO)

foto: Shutterstock

5. Pržena hrana - ispržili ste previše hrane za zabavu? Ni ne pomišljajte da zamrznete ostatke. Pržena hrana će zbog niskih temperatura postati vlažna kod odmrzavanja i nimalo ukusna za konzumiranje.

6. Mleko - Iako možete zamrznuti mleko, nije idealno da ga pijete jer će dobiti grudvice. Ali, možete da ga koristite za kuvanje, pogotovo ako ga ostavite da se odmrzava u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.

7. Avokado - kremasto voće postaće kašasto u zamrzivaču i u potpunosti će izgubiti teksturu. Ni ne pokušavajte da ga zamrznete!

8. Sveže začinsko bilje - ako začinsko bilje samo zamrznete, ono će postati smeđe, ali i kašasto, jednom kada se odmrzne. Ali, postoji način kako možete da ga na najbolji način zamrznete - iskidajte lišće i stavite ga u posude za led s malo vode. Kada vam je potrebno, samo ga izvadite i dodate u jelo.

Kako da vam začini uvek budu sveži: Sjajan trik za ukusnu hranu! (VIDEO)

foto: Profimedia

9. Jogurt - kao i ostali mlečni prozivodi i jogurt će se usiriti ako ga zamrznete.

10. Sir - mekane sireve nikada ne biste smeli da zamrzavate jer će promeniti teksturu, ali i raspašće se.

11. Konzervisana hrana - ukoliko je stavite u zamrzivač, konzervisana hrana mogla bi da eksplodira. Inače takva namirnica i tako ima dugi rok trajanja, zato nema potrebe da je ostavite na niskim temperaturama.

Obavezna stvar koju morate da uradite ako jedete hranu iz konzerve: Sprečite trovanje!

foto: Shutterstock

12. Prezle - mnogi recepti zahtevaju korišćenje prezli, ali retki su oni koji vam daju tačnu količinu koju morate da koristite. Na kraju, u većini slučajeva ostane višak koji se baca. Možda ste u iskušenju da ih zamrznete za iduće korišćenje? Nemojte, jer na niskim temperaturama mrvice gube teksturu, omekšaju i nisu za upotrebu.

13. Krastavci - budući da u sebi sadrže veliku količinu vode, kada se jednom zamrznu i potom odmrznu, krastavci će izgubiti teksturu i ukus. Isto se odnosi i za kupus, salatu i rotkvice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs