Da li znate da je jedan od najboljih načina za održavanje svežine hleba - zamrzavanje?
Sušenje i kvarenje hleba nije moguće sprečiti, ali to vreme može da se odloži. Naime, svežina hleba može da se održi zamrzavanjem i čuvanjem u zamrzivaču.
Pre svega bitno je da hleb koji nameravate da zamrznete bude svež. Najbolje je da bude kupljen taj isti dan ili eventualno dan ranije. Idealna temperatura za držanje hleba u zamrzivaču trebalo bi da budem barem 18-ak stepeni ispod nule. Sve iznad te temperature je pretoplo i može doći do bržeg kvarenja namirnice.
Kako bi se ravnomerno zamrznuo (a i praktičnije je pri odmrzavanju) hleb isecite na kriške. Postavite hleb na papir za pečenje i stavljajte sloj na sloj kako se ne bi zalepili.
Zatim ga prebacite u kese za zamrzivač i kad se zaželite nekog slasnog sendviča, samo izvadite zamrznute kriške i ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi ili ih stavite direktno u rernu.
Hleb u kesi za zamrzivač ostaje svež i ukusan barem šest meseci, ako ne i duže. Tekstura hleba biće čak bolja nego kod svežeg i daleko bolja od hleba starog dva dana.
Sušenje i kvarenje hleba nije moguće sprečiti, ali to vreme može da se odloži