Preporučiuje se i odraslim muškarcima

Obrezivanje muškaraca: Štiti od HIV-a i smanjuje rizik od raka

U svetu je oko 30 odsto muškaraca obrezano, u nekim zemljama se radi samo kod medicinskih potreba dok je u drugima iz verskih razloga
Medicina
13:16h Autor:
Foto: Shutterstok

Iako se obrezivanje najčešće radi kada je muško dete još uvek beba, stručnjaci ga preporučuju i odraslim neobrezanim muškarcima.

 

Naime, rezultati velikog istraživanja, nedavno objavljenog u časopisu BJUI (vodeći britanski list urologa) pokazali su da obrezivanje ima odbrambeni efekat protiv rata prostate, pogotovo među tamnoputim muškarcima koji su visokorizična grupa.

 

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je kod muškaraca koji su obrezani stariji, u uzrastu od 35 i više godina, rizik od pojave raka prostate pao za čak 45 odsto, piše "Everyday Health". Kod muškaraca koji su obrezani tokom prve godine života, taj rizik je smanjen je za 14 odsto, što je naročito važno za rizične grupe. Inače, tri različita istraživanja su dokazala da obrezivanje igra zaštitnu ulogu i kod zaraze HIV-om, a istraživanja sprovedena u Keniji, Južnoafričkoj Republici i Ugandi pokazala su da obrezivanje smanjuje mogućnost infekcije HIV-om za čak 60 odsto.

 

Nekoliko istraživanja je otkrilo da neobrezani dečaci imaju mnogo veće šanse da dobiju infekciju urinarnog trakta u odnosu na neobrezane. Prema istraživanju koje je 2012. godine objavio Kanadski zdravstveni list, rizik od infekcija kod neobrezanih dečaka je smanjen za 88 odsto.

 

S druge strane, Kraljevsko holandsko udruženje lekara (KNMG) se založilo za prestanak obrezivanja dečaka, saopštivši da je takav zahvat medicinski nepotreban i da krši prava deteta. KNMG, organizacija stara 160 godina koja okuplja 46.000 holandskih lekara, smatra da se tim zahvatom krši "telesni integritet".

 

Inače, većina obrezivanja u Holandiji se vrši iz verskih razloga, bez ikakve medicinske potrebe. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2007. godine, oko 30 odsto muškaraca u svetu je obrezano.

 

U Srbiji se obrezivanje uglavnom vrši na verskoj osnovi i kada dete ima fimozu - suženje kože polnog organa, zbog čega dete ne može adekvatno da mokri ili može imati problem sa erekcijom, kada se javlja bol, a može postojati i kao estetski problem. Kada je reč o obrezivanju, Srbija se pridržava evropskih stavova da je ta intervencija nužna samo ako je medicinski opravdana, iako u nekim kulturama i religijama postoji ono što se zove ritualno obrezivanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...