Ukoliko hrana koju konzumirate stoji duže vreme na neprilagođenoj temperaturi, ona se lako kvari i može da dođe do trovanja. Leto je idealno vreme za kvarenje hrane, a samim tim i trovanje njom.
Bakterijesu najčešći krivci trovanja, a simptomi najčešće traju od 3 do 10 dana. Dobra higijena, čišćenje namirnica i dobra obrada čine idealnu preventivu. Nevolje mogu da se izbegnu, ako se pridržavate ovih saveta.
Stalno perite ruke, i to do lakata, mlakom vodom i sapunom. Voće i povrće pre upotrebe temeljno operite pod mlazom tople vode. Dobro perite posuđe u kom se namirnice spremaju, kuhinjske krpe, daske za sečenje i noževe.
Kupovina
Na pijaci ne kupujte meso, mlečne proizvode i jaja. Ne kupujte meso koje je već mleveno, već tražite da ga samelju pred vama. Gledajte rok trajanja namirnica.
Čuvanje hrane
Kupljene namirnice istog momenta stavite ufrižider, kao i kuvanu hranu, nakon hlađenja. Ostatke jela ne mešajte sa sveže spremljenom hranom. Namirnice koje su druge boje od normalne, mirisa ili su počele da trule istog momenta bacite.