reč stručnjaka

Tihi simptomi policističkih jajnika: Ginekolog otkriva kako da prepoznate i pobedite ovaj sindrom!

Ovaj sindrom je veoma kompleksna pojava koja se ne prikazuje kod svake žene na isti način

Medicina 14.05.2019. - 10:33h Autor: Stil/Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj u reproduktivnom dobu žene i najčešći je uzrok neplodnosti.

 

Tačan uzrok nije poznat, ali se zna da na to stanje svakako utiču genetske predispozicije, kao i telesna masa žene.

 

Uočljiva je insulinska rezistencija, poremećaj gde ćelije tela ne reaguju na insulin. 

 

"Mnoge pacijentkinje koje imaju sindrom policističkih jajnika i insulinsku rezistenciju imaju nezdrave navike uz peteranu telesnu masu, a u porodici im neko često boluje od dijabetesa tipa 2", kaže ginekolog dr. Grujić i dodaje:

 

"Ćelije ne odgovaraju normalno na insulin pa je nivo hormona gušterače, koji  kontroliše i omogućuje ćelijama da metabolizuju šećer, povećan. To se dešava jer je nivo šećera povišen. 

 

Ona kaže da insulinska rezistencija vremenom dovodi i do pojave dijabetesa tipa 2, ali i do kardiovaskularnih oboljenja. 

 

Kako prepoznati simptome policističnih jajnika?

 

Dolazi do neredovnog, produženog menstrualnog ciklusa, jajnici su uvećanog volumena promenjene građe s više od 12 nezrelih folikula tj. više nego što na ultrazvučnom pregledu ima zdravi jajnik

 

S obzirom na to da je  povišen nivo muških hormona, pojačava se dlakavost i izražene su akne. Takođe, izostanak ovulacije koji se mora lečiti kod žena koje žele da zatrudne.

 

Ako je pacijentkinja već trudna,  ona mora biti pod nadzorom lekara jer u trudnoći može da ima trudnički dijabetes i visok pritisak, a češći su i spontani pobačaji i prevremeni porođaji.

 

Dr. Grujić ističe da se može javiti i depresija, teskoba, poremećaj ishrane i spavanja, hrkanje i opstruktivan prestanak disanja u snu, te hroničan umor, kao i veliko krvarenje iz materice.

 

Žena u menopauzi mora da koristi ovaj začin: Sprečava depresiju, znojenje, bol i infekcije! (RECEPT)

foto: Shutterstock

"Izražena je gojaznost koja može pogoršati komplikacije. Čak se i umerena debljina povezuje sa sve većom učestalošću izostanaka ovulacije, spontanim pobačajima, kaže dr. Grujić i dodaje:

 

Masno tkivo je snažna endokrina žlezda pa hormoni masnog tkiva (leptin i rezistin, adiponektin i drugi) utiču na nastanak promene aktivnosti insulina i na stvaranje hormona u jajnicima".

 

Poremećena ravnoteža adipokina - hormona masnog tkiva) otežava dozrevanje jajne ćelije, oplodnju i razvoj trudnoće i fetusa, a leptin dovodi do izostanka ovulacija.

 

Kako se rešiti viška kilograma?

 

Ona napominje da se ovaj sindrom može lečiti i lekovima i hirurški, u zavisnosti od toga da li žena želi trudnoću, ali uvek se savetuje smanjenje preterane telesne težine.

 

Reč je o relativno jeftinoj metodi koju svaka žena može provesti, a cilj je da su u šest meseci telesna masa smanji za 10 posto, čime se vraća i ovulacija, zaključuje dr. Jasenka Grujić.

 

Koju hranu treba konzumirati, a koju izbegavati?

 

Gubitak do 10 posto ukupne tjelesne mase mora teći polako, uz izbor nutritivno kvalitetnih namirnica koje će potaknuti metabolizam i uspostaviti ravnotežu hormona.

 

Ishrana bi trebalo da se bazira na svežim namirnicama, dosta povrća i voća bogatih dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

 

Ovako štitna žlezda utiče na sve ostale organe: Da li ste u poslednje vreme zaboravni?

foto: Shutterstock

U ishranu treba uključiti mahunarke, orašaste plodove, umereno integralne žitarice i razne semenke,  te maslinovo i laneno ulje, kaže magistar nutricionizma Vedrana Dučkić.

 

Važno je da jedete namirnice sa većim udelom omega-3 masnih kiselina uz više plave i bele ribe, a od mesa treba da birate isključivo meso sa nižim procentom masti, a izbegavati unos crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnim kiselinama.

 

Potrebno je ograničiti i unos mleka i mlečnih proizvoda, te birati malomasne mlečne proizvode poput jogurta, kefira i posnog sira.

 

Preporuka je da obroke rasporedite u više manjih tokom dana i da se bavite fizičkom aktivnošću.

 

Šta su policistični jajnici: Simptomi, lečenje i posledice

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs