Ženske teme

Sve što treba da znate o menopauzi: Više nikad nećete biti ista žena! Evo kako da se prilagodite novom telu jer ono neće vama!

Šta jesti, kako vežbati i sa kim se družiti tokom menopauze kako biste sačuvale zdrav razum

Medicina
Autor:
Sve što treba da znate o menopauzi: Više nikad nećete biti ista žena! Evo kako da se prilagodite novom telu jer ono neće vama!
Foto: Shutterstock

Menopauza je proces kroz koji prolazi svaka žena. Krajnji rezultat je što ženi prestaje menstrualni ciklus i ona postaje neplodna. To je normalno stanje svake žene i ne smatra se bolešću.

Prosečna starost u kojem žena ulazi u menopauzu je 51 godina. Iako je to prirodan proces u telu svake žene, menopauza može da izazove drastične promene na telu i izazove teške simptome.

Znakovi i simptomi menopauze:

Možda menopauza nije bolest ali izaziva neke duboke promene na ženskom telu. Dijagnoza menopauza biće postavljena ženi koja tokom jedne godine nije imala menstrualni ciklus. Ali simptomi menopauze obično se javljaju pre isteka tog jednogodišnjeg perioda.

Neredovne menstracije

Prvi simptom menopauze su izostanak menstruacije tokom jedne godine. Neke žene mogu imati menstruaciju na svake 2 do 3 nedelje. Treće opet neće imati uopšte menstruaciju.

Nepolodnost

Predmenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze. Tokom te faze nivo estrogena kod žena će značajno opasti. Ovo smanjuje šanse za plodnost.

Zašto danas sve više mladih žena doživljava srčani udar i kako da ga sprečite?

Suvoća vagine

Suvoća, svrab i nelagodnost vagine se javlja tokom premenopauze. Kao rezultat toga mnoge žene mogu da dožive bol tokom seksualnog odnosa. Žene će doživeti bol i zbog zniženog nivoa estrogena. Ovo često zna da izazove atrofiju vagine. Atrofija se javlja kao rezultat skupljanja tkiva, kao i smanjene vlažnosti vagine.

Valunzi

Valunzi su iznenadni napadi toplote koji se oseća u gornjem delu tela. Valunzi mogu početi na licu, vratu, grudima, žena se zacrveni, koža joj postane pegava a često se dešava i da joj se ubrza rad srca, a telo se znoji. Valunzi se javljaju u prvoj godini menopauze.

Noćno znojenje

Noćno znojenje dolazi iznenadno i traje samo par minuta. Za to kratko vreme žena se budi u potpunoj vodi, sve na njoj je mokro i to se ne ponavlja više tokom te noći. Međutim, noćno znojenje kod nekih žena može da bude prisutno i tokom 10 godina od ulaska u menopauzu.

Poremećaj sna

Noćno znojenje može ozbiljno da poremeti ritam spavanja pa se žene u menopauzi često susreću sa poremećajem sna. Često se dešava da se javlja i zbog nesanice ili anksioznosti.

Urinarni problemi

Menopauza je u stanju da poremeti ženski urinarni ciklus. Žena postaje podložna infekcijama i stvaranju cista. Takođe imaju potrebu da češće prazne bešiku.

Emocionalne promene

Depresija je najčešća pojava u menopauzi. Hormonske promene su krive za to. Depresija ili loše raspoloženje često ide ruku pod ruku sa poremećajem sna.

Menopauza u najgorem obliku: Žena (53) slavnog pevača izgubila pamćenje, ugojila se, trpela velike bolove! (FOTO)

Problem fokusiranja i učenja

Menopauza može da utiče na koncentraciju. Neke žene mogu da imaju problem sa pamćenjem ili da se teško fokusiraju tokom dana.

Drugi neprijatni efekti su: debljanje i gojaznost, gubitak kose ili slabljenje, skupljanje dojki.

Pojedine žene pribegavaju lekovima koji im pomažu da preguraju ovaj period dok druge žene samo trpe i čekaju da im se telo prilagodi ili da se one njemu prilagode.

Naš savet je da svaka žena mora da ode kod lekara kako bi se pregledala i kako bi se ustanovilo da je menopauza razlog njihovih tegoba.

Šta svaka žena može da uradi da bi sebi pomogla da lakše pregura menopauzu?

Vežbanje

Vežbanje može da spreči gojaznost, smanji rizik od raka, zaštiti kosti i poboljša opšte raspoloženje. Žena koja vežba oseća se sigurnije u sebe. Pilates je poznat kao vežba koja smanjuje simptome menopauze. Savet za žene u menopauzi je da vežbaju u jutarnjim satima.

Ishrana

Ishrana igra jednu od najvažnijih uloga tokom menopauze. Veoma je bitno da žene jedu namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. Riba je obavezna.

Ishrana žene u menopauzi mora da bude raznovrsna:

Povrće i voće, integralne žitarice, vlakna su obavezni, a slatkiši i industrijska hrana ne bi smela da se konzumira. Vitamin D je nešto što će ženu u menopauzi preporoditi.

Boravite na svežem vazduhu, vežbajte i hranite se zdravo kako biste svoje telo opet doveli u red.

Međutim, najvažnije od svega su ljudi koji vas okružuju. Družite se sa ljudima koji vas razumeju i podržavaju. Menopauza je period života kada je najvažnije da sačuvate zdrav razum!

Stil.kurir.rs

Ispovest žene kojoj je menopauza napravila pakao od života: Stalno sam plakala i svađala se sa mužem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs