desio se neverovatan preokret

Ispovest žene kojoj je menopauza napravila pakao od života: Stalno sam plakala i svađala se sa mužem!

Jovana je sa 48 godina počela da oprimećuje simptome menopauze, a onda je sa 52 prestala da dobija menstruaciju i zvanično ušla u menopauzu

Medicina
19:21h Autor:
Foto: Shutterstock

Menopauza predstavlja prekretnicu u životu svake žene, a kada nastupi većina njih se nađe u čudu i budu potpuno nespremne da se sa time bore.

"Kao devojka mrzela sam i sebe i ceo svet kada dobijem menstruaciju. Bol u stomaku, bubuljice, grčevi i plakanje svakog meseca, pa da čovek poludi. Onda sam se udala, rodila prvo dete pa dve godine kasnije i drugo. Ciklus mi je postao redovan, trajalo je 3 do 5 dana i manje je bolelo.

Čini mi se da se posle porođaja sve popravilo, baš onako kako mi je doktorka i rekla kada sam bila mlađa. Veoma sam odgovorna prema svom zdravlju i redovno idem na preglede kod ginekologa. Kako dosta vremena posvećujem sebi sada kada su deca velika, nisam mogla da ne primetim neke promene.

Tu negde oko 45. godine počele su promene u trajanju ciklusa. Menstruacija je promenila dužinu trajanja, ali i obilnost. Oko 48. godine poremetili su se dani kada sam dobijala. Nekad bih dobila 21. dana, nekad 28, a bilo je i dana kada je kasnilo po mesec dana. Svaki put kad bih dobila bila sam zahvalna što još uvek dobijam. Ironija života!

Menopauza nije kraj: Pronađen način da se vrati plodnost starijim ženama?

foto: Shutterstock

Znala sam da nisam trudna, a onda su se pojavili i drugi simptomi: često buđenje noću, smanjena želja za seksom, razdražljivost i depresija. Uhvatila bih sebe kako plačem i u isto vreme tražim razlog za to. Plakala bih ako suprug dođe s posla i ne poljubi me, a svako grubo zatvaranje vrata bilo je povod za svađu.

Kada sam u 51 godini primetila da nisam dobila treći mesec zaredom, otišla sam kod ginekologa. Pored svega toga, ukazala mi je na to da mi je koža lošija, kosa ređa, a nokti kraći. Došla sam kući u još gorem stanju nego što sam otišla. Depresija je trajala nedeljama, jer nisam mogla da se pomirim sa tim da mi vaga pokazuje 65 kilograma iako sam celog života imala manje od 60, da nijedna finija haljina više ne odgovara mom obimu, da su bore sve vidljivije, a kosa mora da se krati.

Danas je Svetski dan menopauze: Žene, ovo morate da znate u pola dana, u pola noći!

foto: Shutterstock

Život baš ne mazi nas žene. I onda je jednog dana nešto kliknulo. Ćerka me je odvela u šoping i nagovorila da kupim par novih stvari koje "nisu za babe", kako je ona rekla. Upoznala sam se sa svojim telom i bila spreman da mu pomognem. Počela sam da pijem vitamine za žene u menopauzi, da koristim kreme koje su za moje godine, ali i sredstva za kosu koja su joj vratila život.

Shvatila sam da se sve da rešiti, samo ako imate volje. Kilaža je počela da pada onog momenta kada sam prestala da jedem kao da mi je 25, i kada sam ubacila više svježeg voća i povrća. Vežbam dva puta sedmično i svakog dana šetam psa po nekoliko puta. Za sada je dovoljno. Lekar kaže da sam u menopauzi, a ja se više ne osećam tako.

Menopauza u najgorem obliku: Žena (53) slavnog pevača izgubila pamćenje, ugojila se, trpela velike bolove! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...