neophodna grupa namirnica

Ugljeni hidrati pomažu mršavljenju više nego što mislite: Evo zašto ne smete da ih izbacite iz ishrane!

Bez pravih osnova, ugljeni hidrati su označeni kao glavni uzrok debljanja

Fitnes & Nutricija
14:23h Autor:
Ugljeni hidrati pomažu mršavljenju više nego što mislite: Evo zašto ne smete da ih izbacite iz ishrane!
Foto: Shutterstock

Namirnice koje su bogate ugljenim hidratima ne treba eliminisati iz ishrane kako biste održali kilažu ili izgubili nekoliko kilograma. Telu je neophoda energija kako bi izdržalo sve dnevne aktivnosti. Osim toga, neka tkiva u telu pravilno funkcionišu samo ako su snabdevena dovoljnom količinom ugljenih hidrata.

Izbaciti ovu vrstu hrane iz upotrebe je velika greška. Balans u ishrani, odnosno ravnoteža između unosa i potrošnje kalorija je ključ za gubljnje kilograma, a ne elimisanje određene grupe namirnica.

Mozak i sve njegove funkcije rade dobro samo kada su snabdevene ovom grupom namirnica. Mnoga anksiozna stanja se, takođe pripisuju nedovoljnom unosu upravo ugljenih hidrata.

Gordana je pomogla ocu da izbegne moždani udar, a onda je njenu majku pogodio infarkt: Saznajte šta ih je spasilo!

Ugljeni hidrati se dele na složene i jednostavne. Razlika između njih je što se oni složeni sporije razgrađuju, a glukoza koja je dobijena tokom te razgradnje se otpušta u krv mnogo sporije.

Jednostavni ugljieni hidrati se nalaze u medu, džemu, voćnim sirupima, rafinisanom šećeru, slatkišima, bezalkoholnim pićima i voću. Uključuju monosaharide i disaharide, kao što su glukoza, fruktoza, saharoza i laktoza.

Složeni ugljenihidrati se nalaze u žitaricama, hlebu, povrću i mahunarkam. Za dobro funkcionisanje probave su neophodni.

Ono što je najbitnije kod konzumiranja je kvalitet ugljenih hidrata. Jednostave šećere, takozvane prazne kalorije, koji se nalaze u slatkišima i gaziranim pićima treba izbegavati.

Namirnice koje su bogate složenim ugljenim hidratima sadrže vitamine, minerale, fitokemikalije, vlakna, pa se njihov unos preporučuje.

Zašto tabletu nikada ne treba gutati na suvo: Ozbiljna posledica koju dugo nećete ni primetiti

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs