SLobodno večerajte

Otkud vam ideja da ne sme da se jede posle 18 h: Najpoznatiji stručnjak za mršavljenje otkriva pravi uzrok gomilanja masti!

Tačno je da kasni obroci goje, ali to nema veze sa činjenicom koliko je sati

Fitnes & Nutricija
10:39h Autor:
Otkud vam ideja da ne sme da se jede posle 18 h: Najpoznatiji stručnjak za mršavljenje otkriva pravi uzrok gomilanja masti!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih saveta za mršavljenje je onaj: Ne jedi posle 18 sati. Međutim, stručnjak za mršavljenje prof. dr Dejna Hans kaže da u tome nema baš ničega i da slobodno možete da večerate i posle šest sati popodne.

"Ne znam ni kako se ovo "pravilo" pojavilo", kaže dr Hans, dijetetičarka Medicinskog centra UCLA Ronald Regan i profesorka na UCLA Fielding School of Public Health.

Veza između vremena i težine

Neki smatraju kako se hrana koju jedemo nakon 18 sati skladišti kao masnoća i da su kasni obroci uvek povezani s gojenjem. To je po pravilu tako, ali ne zbog činjenice koliko je sati, već zbog izbora hrane.

"Retko ko će da gricka zdravo povrće dok uveče gleda televizor. Veče je gotovo uvek rezervisano za nezdrave obroke poput čipseva, i to je uzrok gojenja", objašnjava doktorka. To je razlog zbog kojeg mršavite ako izbacite večeru - zato što ste izbacili nezdrave kasne obroke.

Da je dr Hans u pravu, pokazalo je i istraživanje Univerziteta Brigem, koje je proučavalo mlade muškarce koji nisu jeli između 19 i 6 sati ujutro. Nakon dve nedelje izgubili su jedan kilogram. Nakon toga, dve nedelje su mogli da jedu u to doba i dobili su nazad u proseku 1,3 kg.

Način ishrane prema tipu figure: Evo šta i kada jesti! (DIJETA)

foto: Shutterstock

Šta jesti uveče?

Ako ste gladni jer niste jeli ceo dan, definitivno posegnite za hranom. Nemojte da se plašite da jedete jer ta filozofija neće upaliti kod mršavljenja.

"Uzmite žitarice celog zrna i proteine u malim porcijama. Pojedite jednu porciju pa krenite dalje ako ste još gladni, ali pravite pauze kako bi želudac mogao da "shvati" da li je gladan ili ne", kaže dr Hans.

Ipak, nemojte da dopuštate da vam se to često događa. Hrana je poput goriva, a važno je točiti ga celog dana u optimalnim količinama.

"Vaše telo ne zna koliko je sati, ali zna da nema goriva. Ako ste nešto pojeli posle 18 h, nemojte se osećati loše", zaključuje doktorka.

9 saveta za ravan stomak: Ako usvojite ove navike, masne naslage garantovano nestaju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs