ubacite u jelovnik

Ishrana za žene posle 40-e, za dug život: Smanjuje rizik od Alchajmera, dijabetesa i srčanih oboljenja!

Ljudi koji preferiraju određene namirnice imaju duže telomere, a time i manji rizik od rane smrti, pokazuju studije

Lepi & Zdravi
15:12h Autor:
Ishrana za žene posle 40-e, za dug život: Smanjuje rizik od Alchajmera, dijabetesa i srčanih oboljenja!
Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da su telomere - kratki ponovljeni delovi nukleotida koji se nalaze na krajevima hromozoma zaslužni za starenje.

Ako su telomere jako kratke, onda je rizik za skraćenu životnu dob jako velik.

Otkrilo se da kombinacija različitih (!) načina ishrane može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti, dijabetes, bolesti, kardiovaskularne bolesti, ali i preranog starenja.

Namirnice pune antioksidanasa

Jedite više šargarepe, brokolija, borovnice, malina, salta, tamne čokolade, svežeg začinskog bilja. Pored toga, i crno vino je odlično.

Antioksidansi su supstance koje štite ćelije od oksidativnog delovanja slobodnih radikala.

Nemojte da zanemarite zdrave masnoće!

Da, da, godinama su nam govorili kako ne treba jesti puno masnoće – jer masnoća goji. Glupost!

Naime, masnoća daje ukus, a kao drugo - zdrave masnoće važne su za proizvodnju hormona, kontrolu apetita i kognitivne sposobnosti.

Stoga, konzumirajte više avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova, semenki i divlje ribe. Omega 3 masne kiseline naročito se nalazi u orasima, lososu i sardinama.

Šta se događa u telu kada unesemo omega-3 masne kiseline? Blagotvorno dejstvo na ceo organizam!

foto: Profimedia

Namirnice bogate vlaknima

Žene posle četrdesete treba da jedu puno voća i povrća. To nam je govorila još i naša baka – i bila je u pravu!

Ishrana koja sadrži puno vlakna povezana je s dobrom kontrolom težine, smanjenin nivoom holesterola i boljom krvnom slikom.

Probiotik

Namirnice koje u sebi sadrže probiotik su dobre za bolji rad creva i jači imunitet. Probiotik poboljšava i hormonalnu ravnotežu i lošu probavu.

Vitamini koji čuvaju zdravlje žena: Nakon 40-te njihova primena je obavezna!

foto: Shutterstock

Jednostavna ishrana

Ako neko stalno jede „kiselo“, manja je mogućnost da doživi duboku starost. I da, time se misli i na mentalno i telesno stanje.

Sa druge strane, sveže povrće, voće i neprerađene biljne belančevine pomažu da sprečimo smanjenje mišićne mase, jačaju kosti i poboljšavaju krvnu sliku.

Nakon 40-te godine mora da postane deo vaše rutine: Glikolna kiselina rešava preko 15 dermatoloških problema!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs