Dragocene masnoće

Šta se događa u telu kada unesemo omega-3 masne kiseline? Blagotvorno dejstvo na ceo organizam!

Smatraju se dragocenim masnoćama, a u novije vreme se ističu kao važni saveznici u prevenciji mentalnih bolesti

Fitnes & Nutricija
Autor:
Šta se događa u telu kada unesemo omega-3 masne kiseline? Blagotvorno dejstvo na ceo organizam!
Foto: Shutterstock

Istraživanja tvrde kako omega-3 masne kiseline imaju pozitivan uticaj na osobe s mentalnim bolestima, a naučnici tvrde kako dodatni izvor omega-3 masnih kiselina povećava sposobnost našeg tela da razbije masnoću.

Pridev koji se veže uz omega-3 masne kiseline je ”esencijalne”. Šta to u kontekstu masnih kiselina podrazumeva? Esencijalne masne kiseline su one koje naše telo ne može samo da proizvede, što znači da mora da ih dobije iz hrane ili dodataka ishrani. Smatraju se dragocenim masnoćama, a u novije vreme se ističu kao važni saveznici u prevenciji mentalnih bolesti poput depresije, ADHD-a i demencije.

Odličan za mišiće i kosti, reguliše pritisak i šećer u krvi, pun vitamina: Zašto treba da jedete svež spanać?

foto: Shutterstock

Zabrinjava podatak da se u poslednjih sto godina konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjila za 80 posto, a jedan od glavnih uzročnika tako strmog pada je i nezdrav način života. Ove masne kiseline su izuzetno važne za kognitivni razvoj i ponašanje, a klinički je dokazano kako povoljno deluju na zdravlje mozga, očiju, srca, kostiju i zglobova. Doprinose i održavanju normalnog nivoa holesterola.

Niste sigurni da li vam nedostaje omega-3 masnih kiselina? Ako ste primetili da slabije pamtite i vidite, patite od hroničnog umora, koža vam je suva, a kosa i nokti ispucali, vašem organizmu verovatno nedostaje omega-3 masnih kiselina. Važno je istaći kako se zdravstvena potvrda i blagotvorni efekat omega-3 masnih kiselina postiže dnevnim unosom 250 mg EPA i DHA (EPA i DHA su vrste omega-3 masnih kiselina) u obliku kapsula.

U tom slučaju je izuzetno važno pripaziti da kupujete proizvod poznate marke koja se nalazi na evropskoj listi odobrenih sastojaka kako biste bili sigurni da se radi o kvalitetnom i učinkovitom sastojku.

Doktor Radaković sa VMA: Za doručak se najedite kao čovek, a od slatkiša smete da jedete samo ovo i ne brinite za kilažu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs