Kolagen igra veoma važnu ulogu u blistavoj i sjajnoj koži, kosi i jakim i zdravim noktima.
Međutim, kako starimo, te usled trajnih preopterećenja organizma i auotoimunih bolesti, kolagen se smanjuje. Procenjuje se da nakon 25 godine života, telo prosečno gubi 1,5 posto kolagena godišnje.
Ali, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom ishranom bogatom mineralima i vitaminima.
Nemasni proteini
Kolagen je najzastupljenija vrsta belančevina u telu, naročito zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte.
"Proteini koje jedemo razgrađuju se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovo skupljaju u kolagen", ističe Libi Mils, nutricionista.
Stoga, konzumirajte hranu bogatu proteinima s malo masti, poput pilećih prsa ili ćuretine.
Grašak
Samo jedna šolja graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomešati sa svežim začinskim biljem čime možete preliti testeninu.
Kvinoja
Samo jedna šolja ovog zrna ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom.
Reč je o mineralu koji pomaže pri transformaciji aminokiselina u kolagen.
Paprika babura
Antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena. Posebno crvene paprike su odličan izvor vitamina C.
Kolagen pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože što može pomoći u borbi protiv znakova starenja kao što su fine linije ili bore.
Šargarepa
Šargarepa je osim kolagena odličan izvor vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samu, u salati ili pomiešanu sa leblebijom (koji je još jedan dobar izvor proteina).
Lan je lek za kosu: Zaboravite na ispucale i oštećene krajeve i opadanje kose! (RECEPT)
Junetina
"Kupovina mesa koji ima oštrije rezove, kao što je junetina, dodaće malo više prirodnog kolagena u vašoj ishrani, otkriva nutricionista Marisa Mur.
Lisnato povrće
Tamno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj, blitvu sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.
Čia semenke
Iako su sićušne, čia semenke vrve od proteina.
Koristite ih kao preliv za jogurt ili napravite zdrav desert u vidu pudinga.
Kajsije
Ovo slatko narandžasto voće bogato je vitaminom A koji je izvor
kolagena.
Leblebije
Sadrže mnoge komponente koje podržavaju proizvodnju kolagena – kao što su proteini, vitamini C i A, cink i tiamin.
"Tiamin, odnosno B1 je vitamin koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena jer pomaže u razgradnji proteina" – napominje Mills..
Kosti u supi
Kosti i hrskavice životinja poput pileta ili krave su zlatni rudnik proteina i prirodnog kolagena. Stoga ih treba dodati u supu.