Naučnici tvrde

Grožđe i pomorandže treba jesti isključivo zajedno: Siguran način da sprečite dijabetes, gojaznost i srčane bolesti!

Autor istraživanja profesor Pol Torneli ove rezultate smatra napretkom koji bi mogao da utiče na način na koji su se do sada lečile ove bolesti

Fitnes & Nutricija
Autor:
Grožđe i pomorandže treba jesti isključivo zajedno: Siguran način da sprečite dijabetes, gojaznost i srčane bolesti!
Foto: Shutterstock

Voće je najzdraviji dodatak ishrani, jer je bogato vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama koje su neophodne našem telu.

Pomorandže i grožđe, omiljeno voće širom sveta, tek što su nam stigli, a osim lepog ukusa imaju i zdravstvene pogodnosti. Naučnici tvrde da ih je najbolje konzumirati zajedno, a evo i zašto!

Jedna studija je otkrila da heperetin (HESP) iz pomorandže i trans-resveratrol (tRES) iz grožđa, imaju brojne zdravstvene pogodnosti, posebno u borbi protiv određenih bolesti. Prema studiji, kombinacija ovog voća može da smanji nivo šećera u krvi, poboljša funkciju insulina i stanje kardiovaskularnog sistema.

Istraživači sa Univerziteta u Varviku tvrde da su otkrili kombinaciju koja sadrži i HESP i tRES, a koja može da poboljša zdravlje ljudi koji imaju dijabetes ili pate od neke srčane bolesti.

Autor istraživanja, profesor Pol Torneli, ove rezultate istraživanja smatra napretkom koji bi mogao da utiče na način na koji su se do sada lečile ove bolesti. Osim toga, kombinacija ovog voća, kaže, može da spreči čak i gojaznost.

Evo šta se krije iza kineskog belog luka: Možda izgleda lepo, ali zdrav sigurno nije!

foto: Shutterstock

Kako ovo voće deluje?

HESP i tRES mogu da povećaju količinu specifičnog proteina u telu. Taj protein je poznat kao glioksalaza 1, koji može da neutrališe metilglioksal (MG), jedinjenje dobijeno iz šećera koje može da uništi vaše zdravlje. Ako u telu imate puno MG-a, to može da dovede do insulinske rezistencije, a time i do dijabetesa tipa 2.

Osim toga, povećana količina navedenog jedinjenja može da ošteti krvne sudove, a istovremeno i naruši telesnu upotrebu holesterola. To može da bude štetno jer može da utiče i na kardiovaskularni sistem.

Budući da grožđe i pomorandže mogu da neutrališu MG, to znači da konzumiranje ovog voća može da bude dobro za navedene bolesti. Ipak, autor studije naglašava važnost zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i ostalih faktora potrebnih za zdrav život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs