Kiselost materija u hrani meri se pH lestvicom od 14 bodova. Hrana koja ima pH vrednost 7.0 je neutralna, što znači da nije ni bazna niti kisela. Sve što ide ispod 7.0 je kiselo, a sve iznad 7.1 je bazno. Generalno, voće je poznato kao najkiselija hrana, iako to može biti i povrće, na primer: mini papričice, zimska salata, artičoke, kiseli krastavci i bilo koje povrće koje je ukiseljeno i povezano sa sirćetom.
Naše telo ima određenu pH ravnotežu i zna koja količina kisele i bazne hrane treba da bude prisutna u organizmu. Ovo je najkiselija hrana:
- Mlečni proizvodi
- Usoljena govedina
- Žitarice
- Ćuretina
- Kakao
- Neke sorte pasulja
Kisela hrana koju treba ograničiti
Ovu hranu možete da jedete, ali budite umereni, jer je i ona dosta kisela:
- Orašasti plodovi
- So
- Začini
- Kukuruzno ulje
- Voće
- Većina mahunarki
- Semenke
Većina slatkiša je zapravo kisele pH vrednosti, a tu spada:
- Sladoled
- Šećer
- Kvasac
Stručnjaci tvrde da je bazna ishrana mnogo bolja i zdravija od kisele. Bitno je održavati pH ravnotežu u organizmu jedenjem voća i povrća i kontrolisanjem unosa mlečnih proizvoda i ugljenih hidrata.