obratite pažnju!

Umor: Bolest modernog doba! Da li znate da je plava boja ona koja nas čini najumornijima?

Neke stvari nas podsvesno uznemiravaju

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

U doba moderne tehnologije sve je zamišljeno da pogoduje našem komforu - odnosno da nas ne umara previše. Ali, zašto onda danas bežimo drastičan porast onih sa sindromom hroničnog umora, manjkom energije i sličnim stanjima?

 

Ne radimo više nego pre

 

Gledano u prošlost, ljudi su danas, ako ništa drugo, onda manje aktivni nego pre npr. 50 ili 100 godina. To se odnosi ponajpre na fizičku aktivnost i rad kao prvenstveni uzrok telesnog umora. Ali, ne umara nas samo fizičko - već i ono što deluje na psihu, tvrde stručnjaci koji stalni umor nazivaju bolešću 21. veka.

Neodgovarajuća temperatura

 

Ljudsko je telo programirano da najbolje funkcioniše na temperaturi između 17 i 20 stepeni Celzijusa. Ako je u vašem stanu hladnije ili pak toplije od preporučenog, tada se mogu javljati simptomi poput uspavanosti, bezvoljnosti, loše cirkulacije...

 

Smetnja za vid

 

Iako zvuči kao psihološki trik, istraživanja pokazuju da nas neki vizualni podržaji umaraju više od drugih. Kao odličan primer ističu se boje, pri kojoj je plava boja ona koja nas čini najumornijima. Stoga ona treba biti rezervirana isključivo za spavaću sobu, jer dokazano usporava rad srca, smanjuje krvni pritisak i izaziva pospanost.

 

Mobilni telefon i gedžeti

 

Naša zavisnost o ovoj tehnologiji navodi se kao glavni krivac za umor - jer se uz njih nikad do kraja ne opuštamo, odnosno ne isključimo. Tako spavanje uz telefone, TV i slične uređaje nema jednak uticaj kao neometan san - koji je pak ključan za osećaj odmornosti.

Nered

 

Iako zvuči nategnuto, činjenica je kako nas nered umara pa sledeći put kad vam se bude spavalo za to slobodno okrivite svoj neuredan sto ili neopeglanu garderobu.

 

Dokazano je kako nered ima loš uticaj na moć naše koncentracije, pa fokus odlazi na stvari koje nas podsvesno uznemiravaju, što uzrokuje kognitivno naprezanje.

 

Džank fud - brza hrana

 

Hrana bogata šećerima i ugljenim hidratima nikad pre nije bila toliko zastupljena u ljudskoj ishrani kao danas. Nakon konzumiranja ona izaziva fiks-naglog rasta, ali zatim i pada šećera što uzrokuje jak osećaj umora i pospanosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...