zvuči suludo u hladnim danima, ali nije!

Za bolje zdravlje tuširajte se hladnom vodom! Evo koje su sve dobrobiti ovakvog izazova!

Vreme je da vam ovo postane navika

Nega
21:28h Autor:
Foto: Profimedia

Kada ste se zadnji put istuširali hladnom vodom? Verovatno onda kada su vam ukućani potrošili svu toplu vodu. Ali vreme je da vam to postane navika jer je tuširanje u hladnoj vodi jako zdravo.
 

Dokazi iz istorije govore da su stari Grci i Rimljani bili obožavatelji hladne kupke, a današnji stručnjaci takođe ističu njegove prednosti.

 

- Učinci hladnog tuširanja pozitivno deluju na kardiovaskularni, disajni sistem i koštano tkivo. Hladna voda pruža nam jači imunitet, poboljšava mentalno zdravlje, pojačava rad metabolizma te potencijalno sagoreva smeđe masti koje sagorevaju kalorije u obliku topline, a isto tako vas može i učiniti lepšima - tvrdi doktor sa univerziteta u Grinviču Abigajl Rikard.

 

Prva stvar koju ćete primetiti kada se krenete tuširati hladnom vodom je iznenadni nagon za dubokim disanjem, objašnjava lekar  i dodaje da će se, usprkos početnom šoku, vaš otkucaji srca početi usporavati.

 

- U tom trenutku imate puno krvi u središtu svog tela jer se oslobađa puno kiseonika što znači da vaš mozak, srce i pluća rade dobro - objašnjava.

 

Ovakvi učinci čine hladan tuš idealnim kada pokušavate da se razbudite ujutro. Isto tako, tuširanje hladnom vodom zatvara pore na vašoj koži zbog čega će kutikule na vašoj kosi biti ravne, a kosa će vam izgledati sjajno i zdravo.

 

Zbog svih ovih dobrobiti za vaše telo, naterajte se barem povremeno da se istuširate hladnom vodom. Učinite uslugu svom telu, ojačajte svoje zdravlje i uštedite malo novca na računu za grejanje, piše Huff Post.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...