otkrivamo

Rusi na +40 piju vreo čaj, a na -10 se kupaju napolju: Evo koje su sve blagodeti tople kupke i zašto je zdravo praktikovati je!

Tajna je u vrelim kupkama kojima tempetaru tela prilagaođavate spoljnim uslovima

Lepi & Zdravi 26.11.2019. - 11:43h Autor: Stil/BastaBalkana
Foto: Profimedia

Topla mirisna kupka simbol je za opuštanje na kraju teškog radnog dana. Osim što opuštate misli, odlična je i za cirkulaciju, organizam i celo telo.

 

Kada dođu letnji dani, i temperature preko 40 stepeni, sigurno nam nije na pameti vruća kupka.

 

Privlačnije deluje kupanje u ledu, ili bar brzinsko hladno tuširanje. Međutim, naš organizam nije uvek u pravu kada traži nešto od nas. Ponekad moramo da delamo drugačije od onoga što nam zapravo prija, jer je zdravije.

 

Da li je hladan tuš odlično osveženje za vrele dane ili ga treba praktovati najčešće zimi? Tuširanje i kupka imaju dosta toga zajedničkog, ali znajte da ipak postoje evidentne razlike. One su pre svega jako bitne za naše zdravlje i ceo naš organizam.

 

Čuveni ruski doktor otkriva: Saznajte koji je normalan nivo krvnog pritiska prema vašem uzrastu!

foto: Profimedia

Toplo – hladno

 

Kada su temperature previsoke, hlađenjem organizam (hladnim napitcima, tuširanjem hladnom vodom) organizam se rashlađuje. Kada napravimo veliku razliku između spoljne temperature i temperature našeg tela, ubrzo dolazi do prevelikog znojenja. A i jako je bitno znati kako pravilno hidrirati telo. Da li ste znali da Rusi na +40 piju vreo čaj, a na -10 se kupaju napolju, ni manje ni više nego u snegu. Da nije duge istorije i svetskog zdravstvenog poretka, rekli bi smo da su samo ludi. Ovako, zaključujemo da su ipak i te kako normalni, i paze na sebe. Zato Rusi, i drugi narodi naravno, praktikuju taj običaj. Lakše podnose zimu i leto jer prilagođavaju temperaturu svog organizma spoljnim uslovima. Dakle, vruća kupka nije namenjena samo za zimu, već se slobodno možete opustiti i leti.

 

Povećava otpornost krvnih sudova

 

Topla voda izuzetno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. U vrućoj kupki povećava se temperatura srca, kao i brzina otkucaja. Uranjanjem u vruću vodu dolazi do povišenja temperature tela i do ubrzanog protoka krvi. Ovi “efekti” slični su onima koji se dešavaju tokom vežbanja, a to izuzetno dobro deluje na krvni sistem. Međutim, ne zavaravajte se da pomaže u mršavljenju. Vruća kupka neće skinuti kilažu, niti istopiti masne naslage. Za to je ipak potrebna vežba, a prijatna i topla voda podstiču cirkulaciju.

 

Mada, sa druge strane može vam pomoći da izgubite višak kalorija. Jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da sat vremena provedenih u kadi vruće vode sagoreva oko 130 kalorija iz vašeg organizma. Što je otprilike kao da ste pešačili pola sata.

 

Previše vruće – previše loše?

 

Nije zdravo naglo menjati temperaturu tela u odnosu na spoljašnju temperaturu. Zato lekari ne preporučuju vruću kupku kada je zima i kada su dani hladniji. Prilikom potalanja u vrelu kadu iz spoljašnje hladne sredine, može doći do naglog pada pritiska, što predstavlja stres za srce. Zato se preporučuje da pre ulaska u vruću kupku zagrejete telo. Rekli smo da je vruća kupka dobra i za kožu, tj da sva prljavština izlazi napolje. Ali gde? Da, ona ostaje u toj vodi u kojoj se nalazimo. Sva prljavština sa naše kože ostaje tu, što svakako nije baš najprijatniji prizor. Zato se preporučuje tuširanje nakon kupke, kako bi dodatno oprali, osvežili našu kožu i napravili je zaista čistom. Pogotovo treba izbegavati vruće kupke u hotelima i apartmanima, jer nikada niste sigurni koliko (i da li je) kada dobro očišćena.

 

10 navika iz kupatila koje uništavaju zdravlje: Ovo nikako ne smete da radite!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...