Neke osobe zbog brzog ritma života i lošeg rasporeda zaborave kad su poslednji put jeli, drugi preskaču obroke zbog tkzv. 'povremenog posta', a neki sebe kažnjavaju zarad linije. U svakom slučaju - telo trpi posledice.
Zbog preskakanja obroka i ne konzumiranja dovoljno hrane tokom dana može nam se zavrteti u glavi. Možemo osećati vrtoglavicu, manjak energije, ili čak da padnemo u nesvest.
"To je zbog pada glukoze u krvi," kaže stručnjak za ishranu i autorka knjige 'Eating in Color,' Franses Largeman-Roth.
"Kad ne nahranimo mozak, telo može da dobiije signale da prestane sa svojim uobičajenim funkcijama zbog čega, ako ćete isprobati povremeni post, morate biti sigurni da to radite ispravno - po zadatom rasporedu - a kad jedete, da nadoknađujete hranu s kojom ćete izdržati do kraja posta.
Nutricionista i autorka knjige "Dijeta detoks" Brouk Alpert kaže da preskakanje obroka na pravi način, koje se naziva i povremeni post, može da ima brojne zdravstvene koristi, kao što je npr. gubitak kilograma i naglašava:
"Preskakanje obroka da biste se lišili neke neprijatnosti ili pak kaznili - ili samo zato što ste previše zauzeti - razlikuje se od posta i negativno utiče na telo.
Prejedate se kod sledećeg obroka
"Kad preskačemo obroke, kasnije ćemo tokom dana biti skloni prejedanju", objašnjava nutricionista Bonie Taub-Diks, osnivačica portala BetterThanDieting.com i autorka knjige 'Read it Before You'.
"Ako podelite obroke na više manjih dnevno, telo će moći efikasnije da iskoristi hranjive materije. Gledajte na telo kao na prerađivača hrane: ako postepeno dodajete hranu, dobro će raditi svoj posao, ali ako ugurate tone hrane odjednom nakon što preskočite obrok - neće biti efikasno ", objasnila je.
"Kako biste pomogli telu da pravilno funkcioniše, jedite barem tri uravnotežena obroka dnevno - i konzumirajte zdravi napitak kad ste gladni između obroka", savetuje Taub-Diks.
Ona ističe da je najvažnije jesti po svom unutrašnjem osećaju, a ne po satu. A kad počnemo da osećamo da se ni na šta ne možemo koncentrisati, vreme je da pojedemo nešto hranjivo.
Razbijač masnoća: Kada ovu namirnicu uključite u doručak, kilogrami nestaju neverovatnom brzinom!
Neraspoloženi ste
Kad uporno preskačete obroke, šećer u krvi opada što može da utiče na raspoloženje.
"Glukoza je gorivo za mozak, a kad je nedostaje, možemo biti jako loše raspoloženi", kaže Largeman-Roth. To je razlog zašto, ako preskačete obroke, ne treba kod sledećeg pojesti bilo šta, već nešto zdravo - jer su oni koji imaju nizak šećer u krvi skloni masnoj ili slatkoj hrani, s obzirom na to da telo počinje da žudio za takvim namirnicama", kaže nutricionista.
Glavni krivci za loš ten: Preskakanje obroka, proizvodi za negu kose, previše šećera i soli!
Ne možete da održite izgubljene kilograme
Ukoliko mislite da je preskakanje obroka pametan način za održavanje gubitka kilograma, dobro razmislite. Prirodno ćete konzumirati manje kalorija, ali verovatno i želeti pogrešne stvari, te grickati nezdravu hranu, što može dovesti do opasnog jo-jo efekta dijete.
S obzirom na to da je vreme obroka postalo nepredvidivo, telo će zadržati sve što može i neće efikasno sagorevati kalorije . Isto tako, može proizvesti i manje leptina - hormona koji smanjuje apetit - pa će nam biti teže prepoznati kad smo siti", dodaje.
Saveti za bolju organizaciju:
Naravno, obrok možete da preskočite s vremena na vreme, ali ako to ne činite dosledno, može negativno da utiče na zdravlje i dovede do nedostataka važnih materija u telu.
Takođe, nećete moći ništa dobro da radite jer ćete biti usredsređeni na hranu.
- Planirajte obroke, ali ne morate pripremiti hranu za celu nedelju odjednom. Pripremite hranjivi doručak noć pre, tako da imate za sledeće jutro.
- Ako kuvate velik lonac supe za večeru, spakujte u posudu za ručak.
- Imajte na umu da su mnoge zamene za obrok napravljene s puno šećera i nemaju dovoljno belančevina ili vlakana, pa ih kombinujte sa zdravim zalogajem - ponesite bananu, prirodni kikiriki maslac ili štapić od celera s humusom.
Važno:
Cilj je konzumirati između 325 do 400 kalorija, 15 do 25 grama proteina, pet grama vlakana i 10 do 13 grama zdravih nezasićenih masti pri svakom obroku", piše Prevention.com.