Paradajz sos
Paradajz sos je nešto što ljudi kupuju "na veliko" pogotovo kada je na nekom lepom sniženju, a često je potreban u kuhinji. Međutim, kada ga otvorite nikako ne treba da ga držite u špajzu ili ostavi. Stručnjaci za hranu tvrde kako je paradajz sos nekada bio bezbedan u špajzu, gde se i držao ranije, ali kako proizvođači hrane sada žele da njihovi proizvodi budu što zdraviji oni izbagavaju mnoge dodatke koji produžuju rok trajanja, između ostalog i so.
Banane
Kako se ne bi pokvarile banane ipak držite u frižideru pre nego što ih pojedete. Iako kora dobije braon boju one su i dalje dobre za jelo iznutra.
Suhomesnati proizvodi
Već znate da živo meso mora da se drži u frižideru ili zamrzivaču, a isto važi i za suhomesnate proizvode poput salame ili kobasica.
Svež kukuruz
Svež kukuruz treba odmah da skuvate ili da ga odložite u frižider, ali tad treba da ga pojedete u roku od 2 dana. U suprotnom izgubiće svoje hranljive materije.
Brašno od celog zrna
Bilo koja vrsta brašna od celog zrna je zdravija od prosečnog belog brašna. To je zato što ova brašna sadrže mekinje i klice iz originalne pšenice. Međutim, ulja u mekinjama i klicama mogu brzo da se pokvare. Čuvanje celog zrna u zamrzivaču značajno usporava proces kvarenja i produžava njihov rok trajanja.
Džem i pekmez
Neki ljudi više vole džemove sa sobne temperature, ali ipak ne treba da jedete nešto od čega biste mogli da se razbolite. Skoro na svim pekmezima i džemovima piše “Čuvajte u frižideru nakon otvaranja”, pa samo pratite uputstva. Stručnjaci kažu da bilo koje otvorene voćne namaze ne bi trebalo da držite vam frižidera duže od 48 sata.
Orašasti plodovi
Budući da orašasti plodovi u sebi sadže ulja takođe treba da se čuvaju u frižideru. Tako će ostati sveži i do 6 meseci, u nekim slučajevima i do godinu dana.
Sveži začini
Dok bosiljak može da "preživi" u špajzu mnogi drugi začini moraju da se čuvaju u frižideru kako bi bili sveži. Začini poput ruzmarina i timijana treba da se operu, osuše papirnim ubrusom i odlože u frižider u plastičnoj posudi. Korijander, mirođija i peršun takođe treba da se čuvaju u plastičnoj posudi.
Crno vino
Kako bi ostalo sveže i narednog dana crno vino treba da se drži u frižideru čim se otvori jer će hladnoća usporiti proces oksidacije.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje se takođe kvari na sobnoj temperaturi, ako predugo stoji tako. Izvadite ga iz špajza i stavite u frižider.
Ovu hranu je neophodno držati u frižideru kako se ne bi pokvarila