pokazalo istraživanje

Naučnici tvrde: Prerađene namirnice povećavaju rizik od prerane smrti!

Poznato je od ranije da obrađene namirnice povećavaju rizik od razvoja hroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Ali najnovija istraživanja su donela jos gore rezultate

Nutricija 19.02.2019. - 20:59h Autor: Stil/24 Sata.Hr
Foto: Profimedia

Ljudi koji jedu puno ekstremno prerađenu hranu poput industrijskog hleba i gotovih jela izloženi su velikom riziku od prerane smrti, pokazalo je francusko istraživanje.

 

Spomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatne vežbanja, te naučnici kažu kako je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila.

 

Odnos između prehrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.

 

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni prošle nedelje u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 posto rizik od prerane smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 posto.


Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljeno hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.

 

Magični trikovi za savršeno meso: Evo kako treba da pečete piletinu, a kako krmenadle!

 

foto: Profimedia

Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smeju se zaboraviti ni jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.

 

U skladu s NOVA sistemom klasifikacije hrane koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, u zavisnosti od stepena prerade kategorizuje u četiri grupe- niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripemi  hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.

 

Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu grupu NOVA-ina sistema klasifikacije hrane.


 Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, ali dimljeno meso s dodanim nitritima i konzervansima klasifikuje se u ekstremno prerađenu hranu.

 

Deluju kao manje rizične, ali ove navike su opasnije od pušenja: Nedostatak sna vas može ubiti!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...