Vredi probati

Jedete masno, prženo i slatko, a trajno skidate kilograme: Volumetriks dijeta je svetski hit!

Profesorka je 20 godina proučavala siguran plan mršavljenja, a ova dijeta je njen rezultat
Lepi & Zdravi
23:34h Autor:
Jedete masno, prženo i slatko, a trajno skidate kilograme: Volumetriks dijeta je svetski hit!
Foto: Thinkstock

Profesorka i nutricionista sa Univerziteta u Pensilvaniji, Barbara Rols, provela je 20 godina proučavajući kako osećaj punoće u želucu utiče na glad, ali i gojaznost. Njen odgovor je Volumetriks dijeta!

Na osnovu zaključaka svog istraživanja, osmislila je ovu dijetu koja se temelji na niskokaloričnim namirnicama, uz koje se lakše kontroliše osećaj gladi, pa je zato, prema analizi američkog Udruženja nutricionista, u kategoriji dijeta za mršavljenje odnela drugo mesto, a u kategoriji zdrav plan ishrane četvrto.

Celokupni jelovnik vrvi namirnicama bogatim vodom, odnosno voću i povrću (siromašnom skrobom) i prehrambenim vlaknima, odnosno žitaricama celog zrna, nemasnim mesom, mesom pernate živine, ribom, nemasnim mlekom i fermentisanim mlečnim proizvodima, kao i kombinacijama ovih namirnica u supama i salatama.

"U njima se može uživati bez griže savesti", tvrdi profesorka Rols.

Sve vrste hrane su dopuštene

Sa druge strane, visokokalorične namirnice poput ulja, orašastih plodova, sireva, masnog mesa, krekera, čipsa i drugih grickalica, zatim poslastica, keksa i čokolade nisu zabranjene, ali u njima je poželjno uživati povremeno i u malim količinama. Slično važi i za alkohol i kofeinske napitke.

Metabolička dijeta: Za 13 dana gubite od 6 do 20 kg, koji se nikad ne vraćaju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U knjigama The Volumetrics weight – control plan i The Volumetrics eating plan, Rols objašnjava da ljudi vole da jedu i da će, ako mogu da biraju između manjeg i obilnijeg obroka, po pravilu odabrati obilniji, što je i razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane - ne uspevaju.

Za razliku od dijeta koje zahtevaju odricanje, uz ovu je moguće pronaći hranu u kojoj se uživa ne fokusirajući se toliko na količinu.

Kontrolisani gubitak kilograma

"Volumetriks dijeta je više usredsređena na promenu prehrambenih navika, a manje na nagli gubitak kilograma. Kako je krajnji cilj ostati sit, odnosno napuniti što veći volumen želuca, a da se pri tome ne unosi puno energije, u ovoj dijeti daje se prednost namirnicama visoke nutritivne gustine, a manje energetske, sa dosta tečnosti. U proseku se unosi oko 1.600 kalorija na dan, što je deficitarno za 500 kalorija od prepreka opšte populacije. Tako se može kontrolisano gubiti od 0,5 do 1,5 kilograma nedeljno", objašnjava nutricionista Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primenjenog nutricionizma.

Ali, zapravo je moguće da jedete i više nego što ste navikli, a opet se gube kilogrami. U studiji u kojoj je koautor bila Barbara Rols, ispitanici koji su jeli glavno jelo (makarone sa sirom), a četvrtinu obroka zamenili pireom od povrća, pojeli su 360 kalorija manje. Prženo, slatko i masno nije zabranjeno, ali preporučuje se konzumiranje u što manjim količinama.

Brazilska dijeta otapa 12 kg za mesec dana: Skida salo sa butina i stomaka!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prednosti dijete

S obzirom na to da se u prve dve grupe namirnica, koje se preporučuju svaki dan, nalazi voće i povrće u kojem je pretežno zastupljena voda, mahunarke, smeđi pirinač i nemasno meso, kao i nemasno mleko i mlečni proizvodi, dugoročno ova dijeta može dovesti do smanjenog unosa masti i vitamina topljivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K.

Iako su prehrambena vlakna dobra za regulisanje probave, naglo povećanje njihovog unosa može dovesti do pojave nadutosti, grčeva i gasova. Stoga kad se kreće na volumetriks dijetu, potrebno je postupno uvoditi te namirnice i osigurati adekvatnu količinu vode kako bi vlakna nesmetano prolazila.

Nedostaci dijete

Volumetriks dijeta je dobro istražen i logičan pristup mršavljenju. Pravila su jednostavna i fleksibilna, a ishrana raznolika i uravnotežena. Dijeta obiluje svežim nutritivno vrednim namirnicama, nije restriktivna i ne zahteva prevelika odricanja niti gladovanje. Kilogrami se gube postupno, u skladu s nutricionističkim preporukama, a ako se usvoje pravila kao deo životnog stila, velika je verovatnoća očuvanja postignute linije.

U istraživanju iz 2007. grupa žena na niskomasnoj ishrani (s puno voća i povrća) izgubila je 6,6 kilograma za godinu dana, dok je druga grupa koja je unosila manje kalorija izgubila pet kilograma.

Deset dana jedite za doručak slaninu i jaja: Šok dijeta koja skida salo! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs