Dobro pazite

Dr Cvetković otkriva: Pravila pred vađenje krvi koja mnogi i ne znaju - zbog ovoga rezultati često nisu validni!

Nije dovoljno samo da ne jedete poslednjih 12 sati, a zavisi i šta se u analizama traži

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Za laboratorijske analize poželjno je raditi "na prazan stomak", što znači da pre vađenja krvi punih 12 sati ne treba jesti. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je samo popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Zašto?

"Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekat na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, nužno je da neke analize radite na prazan stomak. Pritom je efekat proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (hleb, testenina, kolači)", objašnjava dr Ivica Cvetković za 24sata.hr.

Na prazan stomak obavezno se rade analize šećera u krvi, triglicerida, holesterola, vitamina B12, folne kiseline, alkalne fosfataze, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcina, gvožđa, kortizola, kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein. Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno da gladujete.

Tumačenje krvne slike: Šta znače sve one skraćenice i na šta njihove vrednosti upućuju!

foto: Profimedia

Pre vađenja krvi

Poslednji obrok pred sutrašnje vađenje krvi sme da bude lagana večera, i to ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim malo vode, a 48 sati pre vađenja krvi izbegavajte lekove (osim obaveznih), jači fizički napor i alkohol.

Masnoće u krvi

Dve nedelje ranije treba se normalno hraniti. Dva dana pred vađenje krvi izbegavajte vežbanje i alkohol. Dan pre vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana i izbegavanje kafe posle 19 sati.

Vađenje krvi ne bi trebalo sprovoditi pre nego što prođe 8 nedelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje gvožđa u krvi

Dva dana ranije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crna ribizla, kupine, cvekla), cedevitu i kupinovo vino, jer mogu lažno da povećaju gvožđe, pa nalaz neće biti validan.

Prvi uslov za zdravlje je dobra krvna slika: 10 namirnica koje podižu hemoglobin!

foto: Shutterstock

Tolerancija na glukozu (OGTT)

Pacijenti ne smeju da jedu makar 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je celo vreme u laboratoriji. Za to vreme ne sme da se puši, jede, pije, niti da se izlaže naporu.

Trombofilija

Većina testova na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne sme da se izvodi dok je pacijent na terapiji za razređivanje krvi zbog uticaja terapije na rezultate analiza.

Hormoni štitne žlezde iz krvi

Terapija hormonima štitne žlezde može da utiče na rezultat, pa je važno da na dan vađenja krvi ne uzimate lek. Možete ga uzeti neposredno nakon testa.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana pre davanja uzorka treba izbegavati lekove (osim neophodnih koje je prepisao lekar). Test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Rano otkrivanje autizma kod dece: Ovaj test od 2 minuta je precizan u 88% slučajeva!

foto: Shutterstock

Uzimanje urina (jednokratnog)

Mora da prođe najmanje 4 sata od poslednjeg pražnjenja bešike. Prvi mlaz se baca, a srednji sakuplja u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina (biuret)

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom celog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sledećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i nosi u laboratoriju.

Test izdisaja na helikobakteriju

Ujutro ne smete ništa da jedete ni pijete, čak ni da perete zube. Test se sprovodi najmanje 4 nedelje nakon poslednje doze antimikrobnog leka i 2 nedelje nakon antisekretornog leka.

Psihologija stara 350 godina: Tehnika kojom ćete sagovornika ubediti u šta god želite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs