Kad bi morali da birate 1 orašaste plodove koje bi jeli zauvek, birali bi njih: Regulišu 5 ključnih stvari u organizmu

Indijski orasi su broj 1 kada su orašasti plodovi u pitanju, imaju višestruku korist po organizam, a ukusni su i zasitni

Lepi & Zdravi
Kad bi morali da birate 1 orašaste plodove koje bi jeli zauvek, birali bi njih: Regulišu 5 ključnih stvari u organizmu
Foto: Shutterstock

Indijski orasi su hranljiva i ukusna užina bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, esencijalnim vitaminima i mineralima. Ipak, imaju i svoju “mračnu stranu” zbog čega je neophodno umereno ih konzumirati.

Naime indijski orasi su vrlo kalorični, pa je važno napomenuti da je neophodno jesti ih umereno. Preporuka je da to bude do 10 komada dnevno ili jedna manja šaka. Ukoliko se pridržavate ovog pravila, indijski orah biće vam saveznik čak i kada je mršavljenje u pitanju.

Indijski orah, Indijski orasi
foto: Shutterstock

Prema navodima USDA-a, Službe za poljoprivredna istraživanja pri ministarstvu poljoprivrede SAD, 100 grama indijskog oraha sadrži 553 kalorije. Ista količina sadrži 44 grama masti, od toga 8 grama su zasićene masti.

S druge strane indijski orasi sadrže nula Vitamina C i Vitamina D, ali su bogati Vitaminom B6 kojeg u 100 grama ima toliko da može da zadovoljni čak 20 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom. B6 je značajan za normalnu funkciju mozga, doprinosi prevenciji različitih nervnih i kožnih poremećaja, smanjuje mučninu i usporava starenje.

Na spisku minerala nalaze se Kalijum (660 mg na 100 grama), Natrijum (12 mg na 100 grama) i Gvožđe (6.68 mg na 100 grama). Važan je i izvor magnezijuma kojeg u 100 grama indijskih oraha ima 292 mg.

Ovi orasi su bogati i proteinima, kojih u 100 grama ima 18 grama, navodi USDA. Bogati proteinima, zdravim mastima i antioksidansima kao što su polifenoli, indijski oraščići nude niz značajnih zdravstvenih prednosti.

Indijski Orah
foto: Shutterstock

Predstavljamo vam neke od prednosti konzumiranja ovih oraha.

Dobri su za zdravlje srca

Indijski orah sadrži zdrave masti, vlakna i esencijalne minerale kao što su bakar, magnezijum i kalijum, koji mogu poboljšati zdravlje srca smanjenjem nivoa holesterola i krvnog pritiska. Umereno konzumiranje indijskih oraščića može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati opšte zdravlje srca.

Prevencija moždanog udara

Magnezijum u indijskim orasima može pomoći da se smanji rizik od moždanog udara. Ova veza najočiglednija je kod hemoragičnih moždanih udara koji su rezultat oslabljenog suda koji izliva krv u moždano tkivo nakon rupture.

Regulišu šećer u krvi

Indijski orasi imaju nizak glikemijski indeks koji pomaže u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Dok visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera u krvotoku, zdrave masti poboljšavaju osetljivost na insulin. Prednosti uvođenja indijskih oraha kao deo uravnotežene ishrane može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes ili su u opasnosti od razvoja dijabetesa.

mozak
foto: dani 3315 / Panthermedia / Profimedia

Poboljšano zdravlje i funkcija mozga

Indijski oraščići su bogati antioksidansima i esencijalnim hranljivim materijama koji mogu da unaprede zdravlje i funkciju mozga.

Za zdrave kosti

Magnezijum je takođe od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. Magnezijum dobro “sarađuje” sa kalcijumom i vitaminom D koji kosti čine jakim. Konzumiranje indijskog oraha dobro je za zdravlje kostiju iz još jednog razloga – vitamin K koji sadrže pomaže u održavanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Jači imuni sistem

Cink, bakar i vitamin E samo su neki od minerala prisutnih u indijskom orahu koji pomažu jačanje imunog sistema. Imunskim ćelijama neophodni su cink i bakar da bi mogle da rastu i funkcionišu. Vitamin E je snažan antioksidans i može da zaštiti ćelije od oštećenja i smanjiti oksidativni stres i upalu.

Koliko indijskog oraha sme da se jede?

Kako što smo već naveli, indijske orahe bi trebalo pažljivo jesti. Preporučena dnevna doza indijskih oraha je do 10 komada dnevno. Ako koristite indijski orah kao izvor zdravih masti i proteina, možete konzumirati 15-ak komada dnevno.

Sa druge strane, previše indijskog oraha može uzrokovati probavne smetnje i dugoročno može dovesti do povećanja kilaže.

Mršavljenje, Vitka linija, Dijeta
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Da li indijski orah goji?

Indijski orasi su bogati kalorijama i mastima, što može dovesti do povećanja telesne težine ako se prekomerno konzumira. Međutim, to ne znači da treba da ih izbegavate.

Masti u indijskim orasima su prvenstveno “dobre” masti, koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje. Ako želite da dobijete na težini, konzumiranje oko 30 komada indijskog oraha dnevno može biti od pomoći.

Stil / nova.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs