Ove 4 zdrave namirnice su ukusi budućnosti: A korist im je višestruka, kako za organizam, tako i za životnu sredinu

Namirnice koje su povoljne za naš organizam, a i za životnu sredinu, pretstavljaju pravu superhranu

Lepi & Zdravi
Ove 4 zdrave namirnice su ukusi budućnosti: A korist im je višestruka, kako za organizam, tako i za životnu sredinu
Foto: Shutterstock

Trendovi vezani za hranu se menjaju i obično se zadržavaju pet do deset godina. Poslednjih godina naglasak je na održivosti i zaštiti životne sredine. Ove 4 zdrave namirnice stručnjaci nazivaju ukusima budućnosti:

1. Morske alge

Umami je ukus koji obično povezujemo sa mesom, ali ne mora uvek da dolazi odatle. U poslednje vreme popularan način za postizanje umamija je korišćenje morskih algi. Morske alge su superhrana bogata belančevinama i mineralima. Ovaj trend podržavaju poznati kuvari poput Džejmsa Martina i Džejmija Olivera.

Indijski orah, Indijski orasi
foto: Shutterstock

2. Indijski orah

Orašasti plodovi, posebno indijski orasi, sve su popularniji u kulinarskom svetu. Osim u tradicionalnim sosevima, postali su ključni sastojak i u brojnim novim receptima. Studije ističu njihove zdravstvene prednosti, poput snižavanja holesterola i jačanja imuniteta.

3. Pečurke

Zbog svog širokog spektra amnio-kiselina, sličnih životinjskim proteinima, svestranosti i jedinstvenog zemljanog ukusa, pečurke su vekovima bile osnovna namirnica u mnogim kuhinjama i odličan dodatak za poboljšanje bilo kog jela.

sočivo, Crveno Sočivo, žitarice
foto: Shutterstock

4. Sočivo

Sve više ljudi donosi odluke o ishrani u skladu sa klimatskim promenama. Tako se sočivo ističe kao izuzetno održiva namirnica, jer u tlo veže više ugljenika nego što ga ispušta. Osim toga, sve vrste sočiva su nutritivno bogate, a sadrže malo masti. Samo 100 grama suvog sočiva pruža devet grama belančevina i devet grama vlakana.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs