Hrana kao lek

Pobedite stres kroz ishranu: 10 namirnica koje vas opuštaju!

Žene u stresnim situacijama imaju pojačan apetit, naročito želju za unosom ugljenih hidrata i slatkiša. A da stvar bude još gora - što više prerađene hrane unosite, raspoloženje vam je sve gore
Fitnes & Nutricija
07:58h
Pobedite stres kroz ishranu: 10 namirnica koje vas opuštaju!
Foto: Thinkstock

Stres je krivac za povišen nivo hormona kortizola, koji pojačava želju za hranom i samim tim povećava rizik od gojaznosti.

Žene u stresnim situacijama imaju pojačan apetit, naročito želju za unosom ugljenih hidrata i slatkiša. A da stvar bude još gora - što više prerađene hrane unosite, raspoloženje vam je sve gore.

Šećer brzo podiže nivo energije, ali ga brzo i spušta. Umesto toga, konzumirajte ovih 10 namirnica, koje su vrlo preporučljive kada je reč o suzbijanju stresa putem hrane.

Koje 4 supernamirnice suzbijaju stres i podstiču mršavljenje, saznajte OVDE.

Špargle

Ova namirnica je odličan izbor ukoliko želite da ublažite stres, zbog velike količine vitamina B koji sadrže, a koji ima izuzetno umirujuće dejstvo.

Avokado

Slično kao i špargle, avokado obiluje vitaminom B koji deluje umirujuće, a sadrži i kalijum koji snižava krvni pritisak. Uz to, vokado je dobar dodatak ishrani u stresnim situacijama i zato što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprečavanje apsorpcije masti, koje uzrokuju oksidativni stres.

Borovnice

Ove bobice sadrže antiokisadant antocijan, koji povećava prokrvljenost mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Osim toga, obiluju vitaminom C koji ublažava posledice stresa. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji pre stresnih situacija uzimaju vitamin C imaju niži nivo kortizola u organizmu i niži pritisak u odnosu na one koji ga ne koriste.

Indijski orah

Nizak nivo cinka u organizmu povezuje se sa osećajem nelagodnosti i depresijom, a mogu ga nadoknaditi indijski orasi. Porcija od 100 grama indijskog oraha sadrži 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce.

Kako da prepoznate manjak cinka u organizmu i kako da to rešite, saznajte OVDE.

Čaj od kamilice i zeleni čaj

Čaj od kamilice smiruje i ublažava osećaj teskobe. Takođe, podiže nivo glicina, aminokiseline koja opušta živce. Slično delovanje ima i zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće. Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno stanje.

Tamna čokolada

Ona je bogata magnezijumom i triptofanom, koji smiruju nervni sistem. Crna čokolada odlično ublažava stres i osećaj teskobe, jer podiže nivo serotonina, hormona sreće. Najbolji izbor je čokolada sa visokim procentom kakaa.

Beli luk

Stres oslabljuje imuni sistem, pa su telu potrebne namirnice kao što je beli luk. On obiluje alicinom, prirodnim jedinjenjem koje sprečava nakupljanje masti u arterijama i čisti toksine iz tela. Beli luk neutralizuje oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

Ovsena kaša

Ovas sadrži ugljene hidrate koji podižu nivo hormona sreće u telu. Time se popravlja i raspoloženje i ublažavaju štetne posledice stresa. Takođe, obiluje beta glukanom koji jača imunitet.

A kako da smanjite unos štetnih ugljenih hidrata i pobedite u borbi sa kilogramima, saznajte OVDE.

Školjke

Osim što predstavljaju svojevrsni afrodizijak, školjke baš kao i indijski orasi obiluju cinkom, a manjak ovog minerala povezuje se sa depresijom i teskobom. Šest školjki u proseku sadrži više od pola preporučenog dnevnog unosa cinka.

Orasi

Ovi orašasti plodovi bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje podižu raspoloženje i poboljšavaju kognitivne funkcije mozga. Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa, pa samim tim snižavaju i povišen krvni pritisak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs