Jesen je stigla i nakon vrelih dana čeka nas zahlađenje, a sa njom u paketu stiže i dosadni grip.
Namirnice koje se od davnina koriste u lečenju prehlade i gripa izdržale su i testove skeptičnih naučnika. Sada se pouzdano zna, a to su i israživanja potvrdila, da beli luk, biber i ljuti ren dižu iz kreveta.
Ren zauzima posebno mesto među prirodnim lekovima protiv gripa jer lekoviti sastojci iz korena ove biljke razblažuju i pokreću sekret iz pluća i tako olakšavaju disanje i iskašljavanje.
I limun provereno pomaže jer deluje kao antibiotik. Pčelinji proizvodi takođe važe za vrhunske antioksidanse, a imaju i antibakterijska i antiupalna svojstva. Kod prvih znakova gria preporučuje se da se uzme komadić saća i žvaće 10-15 minuta na svaka tri sata, a med da se uzima svakog jutra.
Kada je reč o začinima, cimet je neprikosnoven u borbi sa virusima, naročito u kombinaciji sa medom. A da biste ostali zravi, trebaće vam i đumbir, koji ima antiseptičko dejstvo, a ako ga koristite kao dodatak čajevima i toplim napicima, smiruje kašalj.
Stoga kada vas zagrebe grlo i nos procuri posegnite za nekim od ova 3 damaća recepta protiv gripa:
Aromatični sirup
U teglu narendajte koren đumbira koji ste prethodno očistili, iscedite dva limuna, pa sve zalijte sa 300 grama meda. Dobro izmućkajte, čuvajte u frižideru i uzmite tri puta dnevno po jednu kašiku.
Ova ukusna kombinacija pomaže i kod prehlade i kod upale sinusa.
Ruski napitak s renom
Ovaj eliksir koji se u Rusiji koristi već vekovima pomaže i u borbi s virusima i u lečenju bolova u grlu.
U čašu tople vode stavite kašikurendanog svežeg rene, kašičicu meda i kašičicu rendanog karanfilića. Pijuckajte ga polako stalno mešajući jer će ren pasti na dno. Dnevno bi trebalo da popijete barem tri čaše ovog napitka.
Romanijski eliksir
Ovaj stari eliksir pravi se od limuna, meda, crnog vina, mlevenog cimeta, muskatnog oraha i karanfilića. U dva litra hladne vode stavite 4 sitno seckana limuna bez kore i 4 kašike meda, poklopite i pustite da ključa 20 minuta. Zatim dodajte jednu kašiku mlevenog cimeta, isto toliko muskatnog oraha, pola kafene kašike mlevenog karanfilića i 2 decilitra crnog vina. Poklopite i ostavite da ključa još 5 minuta.
Ova količina napitka treba da se popije za 24 sata, s tim da svaki put treba da procetide i zagrejete samo onu količinu koju ćete u tom času popiti.
Bonus video: